Στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου η πρώτη φάση του εικαστικού προγράμματος «UNBOXING CALLAS: Από την Κάλλας στη Μήδεια» στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα το κοινό έως τις 9 Ιουνίου 2023.

Το πρόγραμμα «Unboxing Callas» προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης του μύθου της Μαρίας Κάλλας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος επιμελείται το αφιέρωμα της ΕΛΣ στη Μαρία Κάλλας, σημειώνει: «Μέσα από αυτή την πολυμορφική εικαστική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει τη σύγχρονη δημιουργία με τα ιστορικά τεκμήρια, είμαι σίγουρος ότι θα αναδειχθούν νέες πτυχές και αφηγήσεις του έργου, αλλά και της μεγάλης προσωπικότητας της Μαρίας Κάλλας, τις οποίες όλοι μας, και κυρίως οι νεότερες γενιές, ευελπιστώ να κρατήσουμε ως φωτεινό παράδειγμα».
callas-thumb-large

Η Μαρία Κάλλας


Η Μαρία Κάλλας, η σπουδαιότερη λυρική καλλιτέχνιδα της εποχής μας, επανασύστησε στο κοινό έργα λησμονημένα και με τη μοναδική φωνητική και σκηνική της ερμηνεία έδωσε νέα πνοή στο λυρικό θέατρο. Ταυτόχρονα όμως δημιούργησε έναν μύθο, ο οποίος πυροδοτήθηκε από αληθινά βιογραφικά όσο και από μυθοπλαστικά στοιχεία, καθώς επίσης και από χαρακτηριστικά των ρόλων που ερμήνευσε, όπως η Μήδεια. Η δυναμική αυτού του μύθου στο πέρασμα του χρόνου αλλάζει και, καθώς επαναπροσεγγίζεται, προτρέπει σε νέες, διαφορετικές αφηγήσεις.

Το εικαστικό πρόγραμμα


Το εικαστικό πρόγραμμα, αντλώντας έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, δηλαδή μια τελετουργική διαδικασία καταγραφής της πρώτης επαφής με ένα αντικείμενο, επιχειρεί να διερευνήσει τον μύθο της Μαρίας Κάλλας, να ακολουθήσει την πορεία του και να συνεισφέρει στην κατανόησή του. Η δημοφιλής διαδικασία του unboxing, που κυριάρχησε στο Διαδίκτυο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι εγγενώς επιτελεστική: ως μια ιεροτελεστία ή πολιτισμική πρακτική, παρουσιάζει ένα επαναλαμβανόμενο –αλλά κάθε φορά διαφορετικό– τελετουργικό, και σε αντίθεση με την εικαστική περφόρμανς, βασίζεται στην αντικειμενοκεντρική παρουσίαση.

Η εγκατάσταση

Με αφορμή τη νέα παραγωγή της Μήδειας, στο πρώτο μέρος του «Unboxing Callas» ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία του πολυμορφικού εικαστικού πειράματος «Από την Κάλλας στη Μήδεια», εγκατάσταση σε τρεις πράξεις. Η εγκατάσταση αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα του φουαγέ της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, εμπνευσμένη από τη μαγεία των αναπάντεχων καλλιτεχνικών και προσωπικών συναντήσεων που συμβαίνουν σε αυτόν τον χώρο. Η εγκατάσταση δημιουργεί νέες συνδέσεις και ενώνει πτυχές του μύθου της Μήδειας μέσα από τον μύθο της Κάλλας.

Πληροφορίες

UNBOXING CALLAS:
Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις
4 Μαΐου - 9 Ιουνίου 2023
Καθημερινά 11.00-22.00 | Εγκαίνια 4 Μαΐου στις 18.30
Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Καλλιτεχνική επιμέλεια «Unboxing Callas»: Βασίλης Ζηδιανάκης
Εικαστική σύλληψη και εκτέλεση: Πάνος Προφήτης