Όταν ένα έργο τέχνης καταφέρνει σε μια πώληση να ξεπεράσει το σύνολο των πωλήσεων που συγκέντρωνε ετησίως, τότε η επενδυτική και συλλεκτική αξία του επιβεβαιώνεται στο μέγιστο.

Αυτό ακριβώς συνέβη με ένα από τα γλυπτά της Louise Bourgeois (1911-2010) και της δημοφιλούς σειράς της με τις Αράχνες.

Το «Spider» (μπρούντζος 337,8 x 668 x 632, 5 εκ.) άλλαξε χέρια μέσω του οίκου Sotheby’s πετυχαίνοντας τελική τιμή πώλησης τα 32,8 εκατ. δολάρια, υπερβαίνοντας ελαφρώς την αρχική τιμή εκτίμησης των 30 εκατ. δολαρίων και κατακτώντας νέα τιμή-ρεκόρ.



To 2018 η υπογραφή της Bourgeois είχε φτάσει στην 5η θέση, στο Top20 των πιο ισχυρών -σε πωλήσεις- έργων τέχνης γυναικών, με σύνολο 24,6 εκατ. δολάρια.


Αυξητική ζήτηση

To έργο ρευστοποίησε το πολιτιστικό ίδρυμα «Itaú» στο Σάο Πάουλο (Fundação «Itaú») γα τους σκοπούς του οποίου έχουν ήδη προοριστεί τα έσοδα.

Είναι αντιπροσωπευτικό της τέχνης της Bourgeois και της σειράς της με τις Αράχνες. Χρονολογείται το 1996 και αποτελεί ένα από τα έξι αντίτυπα που υπάρχουν.

To 2019, ένα άλλο γλυπτό-αράχνη έπιασε 32 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's έχοντας αρχική τιμή εκτίμησης τα 25 εκατ. δολάρια.

Το 2012, μια σπάνια εκδοχή της Αράχνης είχε βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s (Παρίσι) αγγίζοντας τελική τιμή πώλησης 3,4 εκατ. ευρώ και διπλασιασμό της αρχικής τιμής εκτίμησης του έργου.

Μάλιστα, η τιμή αυτή αντιπροσώπευε το υψηλότερο ποσό που είχε ποτέ επενδυθεί τότε, για οποιοδήποτε έργο σύγχρονης τέχνης στη Γαλλία.

Το εντυπωσιακό γλυπτό είχε «χτυπήσει» επενδυτής που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του οίκου.

Οι αράχνες της Bourgeois συμβολίζουν τη μητέρα και ο λόγος που τις έφτιαχνε υπερμεγέθεις ήταν για να αφήνουν την αίσθηση της μητρικής προστασίας.