Την Τετάρτη το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Άνθρωποι που αγαπούν την ιστορία, τον ελληνικό χρυσό, το ταξίδι στον χρόνο βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να δουν από κοντά τη νέα θεματική, ομαδική, περιοδική έκθεση «Ντύνοντας Ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης».

2_2
Στην υποδοχή συναντήσαμε την υπέρκομψη Λίλα Λαλαούνη, σύζυγο του «πατέρα του κοσμήματος» στην Ελλάδα, που ως γνήσια οικοδέσποινα περίμενε με το χαμόγελο τους καλεσμένους. Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη ο κόσμος στεκόταν στις προθήκες με σεβασμό και περιέργεια για να θαυμάσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ως αφετηρία της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

Από τους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Τάσος Βρεττός, ξεχώρισε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, άλλωστε είναι και πρόεδρος της Επιτροπής «1821», ντυμένη στα λευκά, με εντυπωσιακή πλισέ παντελόνα και ασορτί πουκάμισο. Μάλιστα ξεναγήθηκε προσωπικά από την Ιωάννα Λαλαούνη, «ψυχή» του μουσείου, και την αδελφή της, Αικατερίνη Λαλαούνη, καθώς θέλησε να μάθει λεπτομέρειες της έκθεσης. Μακριά από φωτογράφους, με τόσους φίλους του ελληνικού κοσμήματος και της παράδοσης, τα κινητά ήταν στο αθόρυβο. Ήθελες να «διαβάσεις» τις ιστορίες πίσω από τα κοσμήματα 31 καλλιτεχνών, πέντε εκπαιδευτριών και 28 σπουδαστών.

Να εντοπίσεις κοινά και διαφορές. Να μαντέψεις υλικά. Να κρυφακούσεις συζητήσεις των «ειδικών» αλλά και όσων βρέθηκαν για να χειροκροτήσουν και να αγκαλιάσουν τους φίλους δημιουργούς της ομαδικής έκθεσης.

Τα προσωπικά μου αγαπημένα; Η «Λασκαρίνα», υπερμέγεθες, εξαιρετικά φωτογενές κόσμημα της Σοφίας Ζαράρη, τα «Ελληνικά χρώματα της ειρήνης» με την Έλλη Ξείπα να φωτίζει το μουσείο με το δικό της μπλε… Ανυπομονώ όμως να δω και τη συνέχεια, τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, όταν οι Έλληνες καλλιτέχνες θα συνομιλήσουν με Αμερικανούς δημιουργούς. Λίγο προτού φύγουμε, με ελληνικό φως και έμπνευση στην καρδιά, ανεβήκαμε στην ταράτσα του Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με τις σκάλες, για να νιώσουμε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, η επανάσταση είναι μέσα μας, το κόσμημα μας ενώνει, μας εξελίσσει, είναι η Ελλάδα που θέλουμε να μας κάνει περήφανους (ακόμη) στον κόσμο.

1_3
✱ Η «Λασκαρίνα», υπερμέγεθες φωτογενές κόσμημα της Σοφίας Ζαράρη


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9/6