Στην επιβλητική Μονή Τοπλού της Κρήτης με το αγέρωχο καμπαναριό του 14ου αιώνα μάγεψε τα πλήθη 
την Κυριακή 9 Ιουλίου με μια μοναδική συναυλία ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός τενόρος και βαρύτονος Plácido Domingo διαφημίζοντας διεθνώς τη Σητεία.

Η πρωτοβουλία της μεγάλης αυτής συναυλίας, που είχε δωρεάν είσοδο για το κοινό, ανήκει σε τρεις ελληνικές εταιρείες που είναι προσανατολισμένες με όραμα και πίστη στον πολιτισμό και στην ανάδειξη της Κρήτης: την Παγκρήτια Τράπεζα, την Attica Bank και την Intrakat.

sitia_ToplouMon-1

Την πρόταση τους να στήσουν μια τεράστια σκηνή στην αυλή του ιστορικού μοναστηριού για να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Ισπανού τενόρου αγκάλιασε με θέρμη τόσο η Μονή Τοπλού, όσο και η τοπική κοινωνία, ενώ λόγω της παρουσίας πολλών ξένων δημοσιογράφων στο εν λόγω γεγονός, η Σητεία και ο
θαυμαστός κόσμος της Κρήτης έτυχαν εξαιρετικής προβολής.


Η συναυλία στη Σητεία


Συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την οποία διηύθυνε ο καταξιωμένος Γάλλος μαέστρος Jordi Bernàcer, αλλά και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης Ελληνίδας σοπράνο, Χριστίνας Πουλίτση, ο Πλάθντο Ντομίνγκο δημιούργησε μοναδικά συναισθήματα με τις ερμηνείες του στη συναυλία στην οποία έδωσαν το «παρών» 1600 άτομα εκ των οποίων οι 300 ήταν Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι.

_________________

Το μεγάλο μουσικό αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της Παγκρήτιας Τράπεζας, της Attica Bank και της Intrakat, με στόχο την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας της Σητείας.

Τη συναυλία προέβαλαν μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (Corriera della Sera, El País, Figaro κ.α.), εκπροσώπους των οποίων προσκάλεσε ο ίδιος ο Πλάθντο Ντομίνγκο.


Ο Plácido Domingo

Ο Ισπανός τενόρος στη συνέντευξη τύπου για τη συναυλία στην Μονή Τοπλού είχε κάνει λόγο για «τεράστια χαρά για μένα να επιστρέφω στην Ελλάδα, χάρη στον μοναδικό αρχαίο πολιτισμό της οποίας γεννήθηκαν και άνθισαν το θέατρο, η φιλοσοφία, η ιατρική, η δημοκρατία».

Ο παγκοσμίου φήμης λυρικός ερμηνευτής με τον μισό αιώνα καριέρας είχε αναφερθεί και στην σημαντική επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, κάνοντας λόγο για μοναδική συναυλία κάτω απ’ τα αστέρια, στον ιερό χώρο της Μονής Τοπλού για να καταλήξει λέγοντας, στα ελληνικά: «Θα σάς δω σύντομα».

358339076_1231842757475982_522072441393436045_n


Η διεθνής καριέρα


Με μια καριέρα που μετρά πάνω από 50 χρόνια θριαμβευτικής παρουσίας στην όπερα και στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, ο Plácido Domingo είναι ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής που έχει διακριθεί με εκατοντάδες επιτυχίες και διακρίσεις. Μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει πάνω από 150 ρόλους, έχει διευθύνει πάνω από 600 φορές μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει βραβευτεί με 12 Grammy. Το 2021 διορίστηκε «Πρέσβης του Ισπανικού Πολιτισμού στον Κόσμο» και βραβεύτηκε από την Ισπανική Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου «για την τεράστια επαγγελματική του πορεία». Έχει χαρακτηριστεί ως «άνθρωπος της Αναγέννησης» από κριτικούς και έχει λάβει πολλά βραβεία για την προσφορά του στις τέχνες και την ανθρωπιστική του δράση, ανάμεσα τους: The Presidential Medal of Freedom, Commandeur de la Legion D’Honneur, Honorary Knighthood, Orden del Águila Azteca en México, Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil Isabel la Católica και τιμητικά πτυχία από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ, της Νέας Υόρκης, της Σαλαμάνκα, CC Βραβείο Forum για ανθρωπιστική δράση.