Την Μαντάμα Μπαττερφλάι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μαγνητοσκόπησε και προβάλλει το κορυφαίο κανάλι της όπερας παγκοσμίως https://www.mezzo.tv/en, από τις 22 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου.

Το αριστούργημα του Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ θα μεταδοθεί μέσω του Mezzo live σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία με το Mezzo υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

GNO_Madama_Butterfly_-_photo_Haris_Akriviadis__25_

Το έργο

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Παρισινού Θεάτρου Σατλέ Ολιβιέ Πυ δημιούργησε για την Εθνική Λυρική Σκηνή μια πολιτική όσο και ποιητική Μαντάμα Μπαττερφλάι, καθοδηγώντας τους πρωταγωνιστές σε ερμηνείες υψηλής συγκίνησης.

Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια του Πιερ-Αντρέ Βάιτς είχαν αναφορές στη βίαιη επιβολή της αμερικάνικης κουλτούρας, στην οδυνηρή απώλεια της πολιτισμικής ταυτότητας της Ιαπωνίας, καθώς και στον πυρηνικό αφανισμό του Ναγκασάκι – σαν μια πρώιμη προφητεία του Πουτσίνι. Η επιλογή του Πυ να τοποθετήσει την Ορχήστρα πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέαμα, φέρνοντας τη σκηνική δράση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό.

Η Νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος Άννα Σον έδωσε μια απαράμιλλη ερμηνεία της Τσο-Τσο-Σαν καθηλώνοντας το κοινό, που τη χειροκρότησε θερμότατα. Το κουαρτέτο των πρωταγωνιστών συμπληρώθηκε από τους εξαιρετικούς Αντρέα Καρέ στον ρόλο του Πίνκερτον, Αλίσα Κολόσοβα στον ρόλο της Σουτζούκι και Διονύση Σούρμπη στον ρόλο του Σάρπλες. Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Διαμάντη Κριτσωτάκη, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Πέτρος Σαλάτας, Χρήστος Λάζος, Βασιλική Πετρόγιαννη, Βάγια Κωφού και Βίκυ Αθανασίου.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος και η Ορχήστρα της ΕΛΣ έλαβαν θερμό χειροκρότημα για την εξαιρετική ερμηνεία της παρτιτούρας του Πουτσίνι. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Το Mezzo μεταδίδεται σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυσή του το 1996 στη Γαλλία έως και σήμερα θεωρείται το κορυφαίο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο για την κλασική μουσική, την όπερα και τον χορό, με φανατικούς θεατές σε όλο τον κόσμο.

Στο πρόγραμμά του παρουσιάζει τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας και χορού, αλλά και συναυλίες από τα κορυφαία λυρικά θέατρα και τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών του πλανήτη. Στην Ελλάδα, το Mezzo μεταδίδεται από την Cosmote TV.

Πληροφορίες
Μαντάμα Μπαττερφλάι - Τζάκομο Πουτσίνι
Πρόγραμμα μεταδόσεων έως τις 20 Αυγούστου: mezzo.tv/en
Μαγνητοσκοπήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 4 και 7 Ιουνίου 2023

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής