Ελληνοφρένεια (Ε)
Ελληνοφρένεια (Ε) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
thumbnail_giorgos_xenos
Πολιτισμός

Ξεκινούν δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου στην Αίγινα

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Ξένος προσέρχεται για μία ακόμη φορά σε διάλογο με τα αρχαία έργα

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου φιλοξενούνται από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, με τίτλο Πορευόμενοι στην Ιερότητα και στο ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - πρώην Φυλακές Αίγινας, με τίτλο Η Ελευθερία του Εγκλεισμού.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 και ώρα 19.00.

Οι εκθέσεις διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας.

Οι εκθέσεις


Με πολυετή εμπειρία εκθέσεων σε αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της χώρας, από το Επιγραφικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό, ως το Μουσείο Δελφών, το Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Γιώργος Ξένος προσέρχεται για μία ακόμη φορά σε διάλογο με τα αρχαία έργα, σε συνύπαρξη διακριτική και δημιουργική, με τον σεβασμό που επιβάλλεται σε τέτοιες συζεύξεις. Η συνάφεια εδώ είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή, περιορισμένη στη μεταφορά εξωτερικών χαρακτηριστικών.

Στην είσοδο και στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας υψώνονται οι εμβληματικές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο, σε αμφίσημο ρόλο ξένου και Ξένιου μαζί.

Στην α’ αίθουσα σε ζωγραφική απόδοση, ο Χάρτης του Αργοσαρωνικού δηλώνει τον γεωγραφικό τόπο. Ο Απόλλωνας και ο Θρόνος του Απόλλωνα στις τελευταίες αίθουσες, νοηματοδοτούν την ιερότητα του χώρου.

Απέναντι από τον Απόλλωνα, μια επιτοίχια πολυπρόσωπη σύνθεση δημιουργεί διαδραστική σχέση έργου και επισκεπτών, στην οποία ο θεατής θα μπορούσε να αναγνωρίσει και τον εαυτό του στο εικαστικό πλήθος.

Ενδιάμεσα, αρχαία αγγεία και ειδώλια συναντούν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ενώ ένα σύνολο πήλινων φιδιών στο δάπεδο στέλνει το δικό του μήνυμα στο χθόνιο αρχετυπικό σύμβολο, κοινό στους αρχαίους πολιτισμούς.

Στον χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών, η σύγχρονη τέχνη έχει τον αποκλειστικό λόγο. Έναν εικαστικό λόγο, έντονο και εύγλωττο, για έγκλειστους πάσης φύσεως. Οι Φωνασκούντες, τα υψωμένα Χέρια, τα αγωνιώδη βλέμματα, τα Μάτια - μάρτυρες, βαριά φορτισμένα, προβληματίζουν με τα μηνύματά τους και σε παρασύρουν σε μια στοχαστική περισυλλογή δημιουργώντας έναν Ιερό Τρόμο καθώς αναζητούν το αόρατο πίσω από το ορατό. Άλλωστε, το εννοιολογικό και το εικαστικό στοιχείο συνδέονται άρρηκτα στο έργο του Γιώργου Ξένου.

Διάρκεια εκθέσεων: 27/7/2023 - 30/09/2023

Ώρες λειτουργίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας

Καθημερινά 10:30 - 17:30
Τρίτη κλειστά

Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας
Καθημερινά 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Τρίτη κλειστά

Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: 22970 22248 & 2297022067