Οι «Μικροί Ήρωες σε Κρίση», το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του θεατρικού οργανισμού MeWe που εξειδικεύει την εκπαιδευτική του δράση στη δημιουργία παραστάσεων από τα παιδιά για τα παιδιά, παρουσιάζουν «Το παγάκι που δακρύζει».

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση με θέμα την κλιματική κρίση, με live μουσική, πρωτότυπο κείμενο και ενήλικες επαγγελματίες ερμηνευτές επί σκηνής, τους οποίους σκηνοθετούν τα ίδια τα παιδιά.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού με δωρεάν είσοδο.

Τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, όπως τη θέλουν, έχοντας στα χέρια μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, με σκοπό να δημιουργήσουν ελεύθερα τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους.

thumbnail_FF_01388

Η υπόθεση της παράστασης "Μικροί Ήρωες σε Κρίση"


Ένα θερμό, όπως όλα τώρα τα τελευταία καλοκαίρια, δυο αδέρφια σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν. Ο Πέτρος παρασυρμένος από την αδερφή του Παυλίνα, που όντας στο φάσμα επικοινωνεί με όλο το φάσμα της φύσης, αποφασίζει να κάνει κάτι. Τα εναύσματα κι οι αφορμές πολλές για δυο μικρά παιδιά. Το μπαζωμένο ποτάμι, ένας μοναχικός πλάτανος, το τελευταίο του είδους του μικρό ζώο. Κι ένα παγάκι που λειώνει δακρύζοντας. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θαύματα. Όσο - και αν - υπάρχει αγάπη.
Εξάλλου το «μειονέκτημα» που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο και που αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον κόσμο.




Οι βασικοί άξονες του έργου


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες.

Τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του ecotheater, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970 αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, που λειτουργούν οικολογικά και δημιουργούν παραστάσεις με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τρόπο δημιουργίας μιας παράστασης και στη θεματολογία της.

Συστήνουμε και αναλύουμε τον τρόπο παρουσίασης στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, κυρίως σε σχέση με το φωτισμό, όπου οι παραστάσεις στην Επίδαυρο ξεκινούσαν με το πρώτο φως του ήλιου και τέλειωναν με το ηλιοβασίλεμα. Τους καλούμε να σκεφτούν τη χρήση του φυσικού φωτισμού στην παράσταση και τους προσκαλούμε να παίξουν με το φως και τη σκιά, με στόχο ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η MeWe Τeen;


Η Παιδική-Εφηβική Σκηνή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MeWe δημιουργεί παραστάσεις με πρωτότυπο κείμενο και μουσική, οι οποίες συνοδεύονται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, καθώς και πρωτότυπες ταινίες τις οποίες δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση επαγγελματιών της τέχνης.

Εμπνευστής και υπεύθυνος της παιδικής-εφηβικής σκηνής είναι η Αθηνά Μπερδέκα. Η ταινία που δημιούργησε μαζί με παιδιά, Χρονομηχανή-Μήνυμα από το μέλλον βραβεύτηκε στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώθηκε το 2016 από το Υπουργείο Παιδείας με το 1ο βραβείο Μουσικής (πρωτότυπη μουσική) και το 1ο βραβείο Αφίσας.

To φθινόπωρο του 2021 δημιούργησε το project Cineνόηση, μιας σειράς δράσεων που ξεκινάει από τα παιδιά και καταλήγει σε αυτά. Η δράση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο project του Cineνόηση 2021 Είναι άθλος να είσαι ο εαυτός σου συνεργάστηκε με ομάδες παιδιών της Καλύμνου για την ταινία μικρού μήκους Ένα νόμισμα 2 όψεις. Η ταινία έγινε δεκτή στο EUROPEAN SHORT FESTIVAL.

Στα πλαίσια του ίδιου project η MeWe συνεργάστηκε με το Greek Community of Melbourne ́s Language & Culture Schools όπου με μαθητές από την ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης δημιουργήθηκε η ταινία Αγαπημένο μου Ημερολόγιο. Η ταινία προβλήθηκε στο Greek Student Film Festival - Melbourne, στο Palace Cinemas, στη Μελβούρνη, όπου συμμετείχαν αυθεντικές ταινίες των μαθητών, των ελληνικών σχολείων της Μελβούρνης και του Σίδνεϋ.
thumbnail_FF_01352


Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Cineνόηση 2022 Η Δύναμη βρίσκεται στις Διαφορές συνεργάστηκε με ομάδες παιδιών από τη Μήλο και τα οδήγησε στην δημιουργία της ταινίας Η Άρτεμις της Μήλου. Το πρόγραμμα επίσης επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Φεστιβάλ Από Τη Θάλασσα 2022 που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού, το Θέατρο Μήλου και τον Δήμο Μήλου.

Το καλοκαίρι του 2022 δημιούργησε το project τοίμασ΄ το τραπέζ΄να φαμ, ένα ντοκιμαντέρ και μια εκπαιδευτική δράση που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 στην Τραγάνα Φθιώτιδας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, των παιδιών του σχολείου του χωριού και των μεγαλύτερων σε ηλικίας κατοίκων της, και αφορούν στη διαφύλαξη και ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Αθηνά Μπερδέκα
Κείμενο: Στράτος Σωπύλης
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Σκηνικό -Κοστούμι: Χάρης Σουλιώτης
Φωτισμοί: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Κοινωνιολόγος: Λέα Ευσταθίου
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Επί σκηνής η ηθοποιός Αθηνά Μπερδέκα και ο μουσικός Δημήτρης Παπαλάμπρου

Πληροφορίες
Λάρισα – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
5 & 6 Αυγούστου 2023
Ώρα έναρξης 20.00
Διάρκεια παράστασης 50 λεπτά
Οι προκρατήσεις θέσεων θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr