Σειρά επαφών με φορείς του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης με τις Διοικήσεις και τις Καλλιτεχνικές Διευθύνσεις του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που προηγήθηκε στο ΥΠΠΟ στις 3 Ιουλίου τ.έ., υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στην οποία δόθηκαν βασικές κατευθύνσεις και τέθηκαν ανελαστικά χρονοδιαγράμματα, συντόνισε τη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΟΜΜΘ και της ΚΟΘ, που δίνει λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα της Κ.Ο.Θ.

IMG_7197

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Δήμας τόνισε χαρακτηριστικά πως: «πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο σπουδαίων φορέων του πολιτισμού. Είμαι πολύ χαρούμενος που προχωρήσαμε στη συμφωνία με μεγάλη ταχύτητα και πιστεύω ότι θα ωφελήσει και τους δυο φορείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως δίνουμε λύση σε ένα ζήτημα που για πολύ καιρό απασχολούσε τον καλλιτεχνικό κόσμο ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Μια συνέργεια που είμαι βέβαιος πως θα αποδώσει τα μέγιστα οφέλη στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής».

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κα Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ο.Μ.Μ.Θ. κ. Χρίστος Γαλιλαίας, ο Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Σίμος Παπάνας και τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Μ.Μ.Θ. και του Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας


Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει ότι ο Ο.Μ.Μ.Θ παραχωρεί στην Κ.Ο.Θ την αίθουσα "Μ. Σαλτιέλ", για τις ανάγκες της προετοιμασίας των συναυλιών της. Παράλληλα, ο Ο.Μ.Μ.Θ. θα κάνει χρήση της αίθουσας με σκοπό την εξυπηρέτηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων των συνεδριακών δράσεων του για τα έτη 2023-25.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αφορά μόνο στη στέγαση της Κ.Ο.Θ., αλλά στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο φορέων, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργασιών.

Επιπροσθέτως, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν με βάση το MoU:

α) τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και τη διοργάνωση συσκέψεων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων,

β) την ανάληψη κάθε άλλης δράσης η οποία θα διευκολύνει και θα προωθεί τη συνεργασία των δύο μερών,

γ) τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση των από κοινού δράσεων για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης λόγω καταστροφών, φθοράς και ακαταλληλότητας των χώρων που στεγάζεται, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στο καλλιτεχνικό της έργο.

Λίγο νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον Πρόεδρο κ. Αβδελά, τον διευθυντή κ. Παπαδόπουλο και με τις τεχνικές υπηρεσίες. Συζήτησαν επίσης για τις συνεργασίες και συμπράξεις με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς, για την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την ανάπτυξη κάθε άλλης συναφούς δραστηριότητας.

Επιπλέον, ο κ Δήμας επισκέφθηκε τους χώρους που θα διεξαχθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με την διοίκηση και με τον κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, Υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης.