H νέα σεζόν βρίσκει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία από τις καλύτερες στιγμές του. Με καινούργιες ιδέες, μεγάλες παραγωγές και ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, γεμάτο σπουδαία ονόματα και εκπλήξεις, ικανό να καλύψει ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2023, παρόντες δηλώνουν πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

Από τον Άκραμ Καν έως τη Φιλαρμονική της Αρμενίας και τα περίφημα Ballets Jazz Montreal, καθώς και έλληνες αναγνωρισμένους στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες, όπως την Πέμυ Ζούνη και τον Γιάννη Μπέζο.

Ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας (11 Νοεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με εμφανίσεις μεγάλων αστέρων του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, όπως η Elina Garanča που θεωρείται αυτή τη στιγμή η κορυφαία μεσόφωνος σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της Όπερας “La Vestale” του Gaspare Spontini (8, 9, 10 Δεκεμβρίου) με πρωταγωνιστές την Αλεξία Βουλγαρίδου και τον σούπερ σταρ Marcelo Alvarez υπό τη διεύθυνση του Philippe Forget σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα στον Sergei Rachmaninoff και τον Aram Khachaturian, ενώ συνεχίζονται οι πετυχημένοι θεσμοί του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου - με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων και ιστορικών συνόλων, όπως το κουαρτέτο Borodin που ιδρύθηκε το 1945 και το κουαρτέτο Fine Arts που ιδρύθηκε το 1946 - και το Φεστιβάλ Μπαρόκ.

Ballets_Jazz_de_Montreal_Dance_Me6

Χορός

Δυναμική φέτος είναι η παρουσία του χορού, καθώς θα παρουσιαστούν δύο εμβληματικές παραγωγές: το “Jungle Book reimagined” (13-14 Σεπτεμβρίου) του εμβληματικού χορογρά-φου Akram Khan, μία παράσταση για όλη την οικογένεια που με αφορμή την ιστορία του Μόγλη αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις αυτής για τον πλανήτη μας και το “Dance Me” (7-8 Νοεμβρίου), η εκπληκτική παράσταση - φόρος τιμής στον Leonard Cohen από το κορυφαίο στο είδος του Ballets Jazz Montreal.

Τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες για τους μικρούς φίλους του Μεγάρου με τη Λιλιπούπολη και τον Καρυοθραύστη.

Η ΜOYSA (Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) συνεχίζει τη σημαντική της δραστηριότητα συμπράττοντας με κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο Zuill Bailey, ο Michael Palmer κ.α., ενώ από φέτος μέλη της ορ-χήστρας θα πηγαίνουν σε διάφορα σχολεία και θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ειδικά ε-πιλεγμένο για μαθητές.

Οι συνεργασίες αποτελούν και φέτος κεντρικό άξονα του προγράμματος με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Φεστιβάλ Odessa Classics να πραγματοποιούν συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής.