Οι σπουδαίες λαϊκές τέχνες του Θεάτρου Σκιών και του Θεάτρου Κούκλας επανασυστήνονται στο νέο καλλιτεχνικό στέκι «PARAGA», που πραγματοποιεί το άνοιγμά του φέτος τον Νοέμβριο στην Αθήνα, καθώς στην οδό Καλλιρόης 89, στη θεατρόφιλη γειτονιά του Νέου Κόσμου, ένα παλιό ντότζο για αθλητές τζούντο μετατρέπεται σε χώρος πολιτισμού.

Τι είναι η Paraga

Ο καραγκιοζοπαίχτης Τάσος Κώνστας, επίσημος συνεχιστής της τέχνης του Σπαθάρη, και η κουκλοπαίκτρια Αλεξία Αλεξίου μετά από 25 χρόνια αδιάληπτης κοινής καλλιτεχνικής πορείας, επινοούν, δημιουργούν και συστήνουν το «PARAGA». Ένα κέντρο ανοιχτής συνδημιουργίας, επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης που φιλοδοξεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμένη αίγλη του Καραγκιόζη και της Κούκλας και να αποτελέσει άξιο πολιτισμικό παράγοντα διακίνησης ιδεών και διαμοιράσματος εμπειριών, συνδυάζοντας την επιμορφωτική με την καλλιτεχνική αξία δύο εκ των σπουδαιότερων λαϊκών τεχνών και θεαμάτων.

IMG_9333

Παραστάσεις Καραγκιόζη και Κουκλοθέατρου, συναυλίες, μουσικά δρώμενα, αφηγήσεις παραμυθιών, σεμινάρια, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, καφέ και γλυκό τα Σαββατοκύριακα στο «καφέ» του PARAGA για τους γονείς την ώρα που τα παιδιά υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και παιδαγωγών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημιουργικά αυτοτελή εργαστήρια Καραγκιόζη και Κουκλοθέατρου, αποτελούν μόνο ένα δείγμα από μεγάλο μωσαϊκό δράσεων που το φιλόξενο PARAGA ετοιμάζει για το κοινό του.

IMG_9233


Η έκπληξη

Και η μεγάλη έκπληξη. Η ίδρυση βραδινής σκηνής Θεάτρου Σκιών. Ένα νέο, καινοτόμο πρότζεκτ με τίτλο «Karagiozis and his friends» με το οποίο ο “πολύπαθος” Καραγκιόζης επιστρέφει επιτέλους στις ρίζες του, την ατόφια κοινωνική σάτιρα. Ο Τάσος Κώνστας και ο Καραγκιόζης του, ανοίγουν το bar για το κοινό και καλούν στον νυχτερινό μπερντέ του PARAGA έναν φίλο έκπληξη κάθε φορά, πίνουν το ποτό τους και τα λένε, γελάνε, τραγουδάνε, σχολιάζουν την επικαιρότητα, έτσι όπως κάνουν οι φίλοι. Βραδινές καταστάσεις… για μεγάλα παιδιά.

Η κάθε βραδιά θα είναι διαφορετική. Πρώτοι καλεσμένοι σπουδαίοι άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο μουσικός περφόρμερ Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, αλλά και ο πανεπιστημιακός Βασίλης Τσελφές.

IMG_9192

Οι άνθρωποι πίσω από την Paraga


Τάσος Κώνστας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο. Συνεργάστηκε και σύμπραξε με τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος τον τίμησε, χρίζοντας τον επίσημο συνεχιστή της τέχνης του. Από το 1999, διατηρεί μόνιμη χειμερινή θεατρική σκηνή τις «ΦΙΓΟΥΡΕΣ & ΚΟΥΚΛΕΣ», ενώ από το 2012, διατηρεί και μόνιμη θερινή σκηνή, σε συνεργασία με το Δήμο Π. Φαλήρου. Έχει γράψει σενάρια και θεατρικά έργα για το θέατρο σκιών και έχει συμπράξει σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & θεάτρου σκιών. Η δουλειά του έχει παρουσιασθεί στην Ελληνική τηλεόραση και σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει υπάρξει σύμβουλος και σχεδιαστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το θέατρο σκιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και έχει συνεργαστεί με δήμους και πολιτιστικούς φορείς. Δράσεις του για το θέατρο σκιών για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, έχουν τελέσει υπό την αιγίδα αλλά και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει εισάγει το θέατρο σκιών – ως εκπαιδευτικό εργαλείο - στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσα από συνεχή συνεργασία του με ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Έχει επιμορφώσει εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης & Σπουδής στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών και του Κουκλοθέατρου, και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά & Νέους (Ελληνική Assitez).

Αλεξία Αλεξίου

Η Αλεξία Αλεξίου ασχολείται με το κουκλοθέατρο από το 1992. Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει παραστάσεις θεάτρου κούκλας. Σχεδιάζει και υλοποιεί/εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με κουκλοθέατρο και Καραγκιόζη σε σχολικές ομάδες, αλλά και ομάδες ενηλίκων. Σπούδασε θέατρο, ελληνικό πολιτισμό και παιδαγωγικά(master). Υπήρξε βασική κουκλοπαίκτρια της ομάδας «Γκρι κουτί» της Αντιγόνης Παρούση, ενώ από το 2005 δημιούργησε το «Κουκλοθέατρο Αλεξίας Αλεξίου». Παραστάσεις και δράσεις της, κέρδισαν το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Γ.Γ.Ν.Γ., του Ε.Κ.Ε.Θ.Ε.Χ. και του ΥΠΠΟ. Το 1999 ιδρύει με τον Τάσο Κώνστα το Κέντρο Μελέτης & Σπουδής στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών & Κουκλοθέατρου «Φιγούρες & Κούκλες». Δίδαξε το μάθημα του κουκλοθέατρου σε φοιτήτριες/ές ιδιωτικών σχολών. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, συνέδρια, διεθνή /ελληνικά φεστιβάλ, καθώς και τηλεοπτικά εκπαιδευτικά προγράμματα (ΝΕΤ). Εργάστηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια σε μεγάλο δήμο της Αττικής για τη δημιουργία, οργάνωση και επιμέλεια φεστιβάλ και πολιτιστικών εκδηλώσεων για παιδιά.

Φιγούρες και κούκλες

Ο Τάσος Κώνστας και η Αλεξία Αλεξίου ίδρυσαν το 1999 τις «Φιγούρες & Κούκλες». Με το σχήμα αυτό δραστηριοποιήθηκαν στην Πλάκα μέχρι το 2018, όντας η πρώτη μόνιμη θεατρική σκηνή, στην οποία συστεγάστηκε αποκλειστικά το θέατρο σκιών και το κουκλοθέατρο. Έπειτα, μεταφέρθηκαν στο Π. Φάληρο έως το καλοκαίρι του 2023. Αιτία της ίδρυσης τους η επιθυμία ενασχόλησης, έρευνας και πειραματισμού, με την Τέχνη του Θεάτρου σκιών και του Κουκλοθέατρου, μέσα από την παραγωγή παραστάσεων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων και εργαστηρίων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη λειτουργία της σκηνής ως φυτώριο, κλπ. Οι «Φιγούρες & Κούκλες» έχοντας μία συνεπή και μακρόχρονη πορεία στον χώρο, εργάζονται με αφοσίωση για τη διάσωση, διάδοση και εξέλιξη των Τεχνών αυτών. Το θέατρο σκιών μας διατηρώντας τον παραδοσιακό καμβά, παρουσιάζεται μέσα από ένα εικαστικό πρίσμα με νέα θεματογραφία και σύγχρονο λόγο, με εμπλουτισμένο ρεπερτόριο και νέα έργα, ενώ και το σύγχρονο κουκλοθέατρο μας με την ποικιλία και την αφθονία των μορφών του, ευνοεί την αναζήτηση και τον συνεχή πειραματισμό νέων μορφών τέχνης, τόσο για την ψυχαγωγία, όσο και για την καλλιέργεια της φαντασίας και της αισθητικής αγωγής των παιδιών. Τα εργαστήρια που ακολουθούν μετά από κάθε παράστασή μας, έχουν ως στόχο να προκαλέσουν την εμπλοκή των παιδιών σε μία δημιουργική διαδικασία, αλλά και την προαγωγή της επικοινωνίας και των κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

PARAGA
Καλλιρόης 89, Αθήνα

ΕΝΑΡΞΗ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Πληροφορίες: 2103227507 / 6937714733