Μια μοναδική έκθεση φιλοξενεί το Πολεμικό Μουσείο. Με αφορμή την Επέτειο του «ΟΧΙ», ο Τάσος Δήμος παρουσιάζει στις 28 Οκτωβρίου 2023, από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ., την ατομική του έκθεση, με τίτλο, «Το Έπος του ‘40», στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Εμπνευσμένος από φωτογραφικό υλικό της εποχής, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια νέα σειρά έργων μεγάλων διαστάσεων, με τη χαρακτηριστική του, ιμπρεσιονιστική (με εξπρεσιονιστικά στοιχεία) τεχνοτροπία, απεικονίζοντας θέματα από τους φαντάρους που πολεμούν στο χιονισμένο τοπίο, στην πρώτη γραμμή, μέχρι τις Ηπειρώτισσες γυναίκες, που τους φέρνουν εφόδια και από τους δημοσιογράφους που έχουν σταλεί από τις εφημερίδες τους στο ορεινό μέτωπο, μέχρι τον τορπιλισμό της «Έλλης».

Ο καθηγητής, Μελέτης Μελετόπουλος, γράφει σχετικά με την έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο:  «Το έπος του Σαράντα, που αποτελεί το θέμα της παρούσας έκθεσης, μεταδόθηκε στην γενιά του Τάσου Δήμου από την αμέσως προηγούμενη γενιά, την γενιά των πατέρων του, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυς και μέτοχος των γεγονότων. Το έπος του 1940 υπήρξε η τελευταία μεγάλη νίκη των ελληνικών όπλων, νίκη στην οποία μετείχε πάνδημη η ελληνική κοινωνία. Η νίκη αυτή τροφοδότησε την συλλογική αυτοπεποίθηση του ελληνικού έθνους κατά τις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν και την τροφοδοτεί ακόμα και σήμερα.

Η αποτύπωση του έπους του 1940 στους πίνακες του Τάσου Δήμου γίνεται με εμβληματικό αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρικό τρόπο. Οι άνθρωποι τοποθετούνται, στα έργα του Δήμου, στο ιστορικό τους πλαίσιο, όχι ως απλές φιγούρες αλλά ως πρωταγωνιστές της εποχής τους. Για αυτό και το φόντο αναδύει το μεγαλείο της συγκλονιστικής εκείνης εποχής και ταυτόχρονα το ενδιάθετο των συγκλονιστικών εκείνων ανθρώπων. Ενδιάθετο που συμπεριλαμβάνει γενναιότητα, αδιαλλαξία μπροστά στην απαίτηση παράδοσης της πατρίδας στον εισβολέα, απόφαση για αντίσταση μέχρις εσχάτων, αταραξία μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου, χαμόγελο μπροστά στην υπεροψία του επίδοξου κατακτητή και εν τέλει την αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την ιστορία ενός πανάρχαιου έθνους που αντιμετώπισε ασύλληπτες αντιξοότητες με ανορθολογική επιτυχία.»

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Διδάκτωρ  Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

 WHO IS WHO

Ο Τάσος Δήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Υπήρξε μαθητής στο εργαστήρι του Γ. Βακιρτζή και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), με καθηγητές τους Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά και Β. Δημητρέα. Πήρε υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Hochschule der Künste του Βερολίνου στο εργαστήριο του M. Kassab-Bachi με υποτροφία από την εταιρεία Bosch.

Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» του Α. Μπαχαριάν το 1989, ενώ μια από τις πρώτες σημαντικές του εκθέσεις ήταν αυτή στη γκαλερί «Titanium» το 1995. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες γκαλερί και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Καλλιτεχνικό Αρχείο του ΕΜΣΤ, τη συλλογή της ΑΣΚΤ, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, τη Βουλή των Ελλήνων, τη συλλογή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», κ.α., ενώ έχει εκθέσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γενεύης το 2003, όπου η έκθεσή του με τίτλο «Communicative Art» πραγματοποιήθηκε στο Château de Coudrée με χορηγία από την εταιρεία Lockheed Martin.

 INFO

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2023

Διεύθυνση: Πολεμικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Αθήνα 106 75

Ώρες λειτουργίας: Έως 31 Οκτωβρίου: 09:00-19:00, από 1 Νοεμβρίου: 09:00-17:00

Τηλ.: 210 7252974 Email: info@warmuseum.gr