Μόνο από το γεγονός ότι η Κάτια Νικολαΐδου έκανε την τελευταία ανάρτησή της στις 30 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή σχεδόν 10,5 μήνες πριν από τον θάνατό της την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, γίνεται να αντιληφθεί κάποιος τον πόνο της 58χρονης ηθοποιού και την πάλη της με τον καρκίνο. Μέσα από την ανάρτησή της παρουσίασε το πάθος της για τη ζωγραφική, αφού πρώτα μίλησε για «τη χρονιά που μου 'δωσε τον μεγαλύτερο πόνο». 

Τα τελευταία χρόνια η Κάτια Νικολαΐδου αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα με την υγεία της, η οποία πληττόταν από τις αρχές του 21ου αιώνα, άλλωστε το 2001 μίλησε για το ότι διαγνώστηκε με λέμφωμα σε τελικό στάδιο, σπάζοντας ένα ταμπού. 

Στη λεζάντα της ανάρτησής της η Κάτια Νικολαΐδου έγραψε: «Το '22 ήταν η Χρονιά που μου 'δωσε τον μεγαλύτερο πόνο. Έχασα την Αγάπη, τη Σταθερότητα, το Στήριγμά μου. Έχασα ανθρώπους που τους θεωρούσα αναπόσπαστο κομμάτι μου. Έπεσα και σηκώθηκα άπειρες φορές, κλείνοντας το μάτι στο ακατόρθωτο! Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να ζωγραφίσω. Πήρα καμβά και πινέλα και άρχισα χωρίς να ξέρω τι κάνω! Το χέρι μου πήγε από μόνο του… Και κάπως έτσι Έφτιαξα το δέντρο της Ζωής! Της δικής μου ζωής! Που ό,τι και να συμβεί θα ανθίζει χρυσοκόκκινα και φωτεινά! Από επιλογή! Ευχή μου για τον Καινούργιο Χρόνο είναι να μην τα παρατάμε ποτέ!!! Να κάνουμε το Ακατόρθωτο Κατορθωτό!!! Το δέντρο μας να ανθίζει και να ανθίζει και να ανθίζει!!! Η Χαρά παραμονεύει κάπου κοντά!!! Καλή Χρονιά!!! Σας γλυκοφιλώ!!!».


Τι έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας για την Κάτια Νικολαΐδου


Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρος Μπιμπίλας, αποχαιρέτησε με ανάρτηση στο instagram την Κάτια Νικολαΐδου. «Αντίο, αγαπημένη μου φίλη! Μάθαμε το τραγικό νέο μόλις, τελείωσε η παράσταση. Ένα μεγάλο γιατί… βαραίνει την ψυχή μας. Τόσα χειμερινά μπάνια μαζί, τόσα γέλια και τώρα σιωπή… Κάτια μου, καλό ταξίδι… Πόσο θα μας λείπεις…», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.