Την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την λήψη μέτρων θωράκισης των αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής από τον κίνδυνο πυρκαγιών σήμερα Παρασκευή η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Από το 2021, τα δύο Υπουργεία συνεργάζονται στενά με κοινές ομάδες εργασίας για την ενίσχυση των σχεδίων πολιτικής προστασίας υπό το πρίσμα των φυσικών κινδύνων και των ακραίων φαινομένων που αναπτύσσονται και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα, σε περισσότερους από τριάντα αρχαιολογικούς χώρους, δρομολογήθηκαν έργα και δράσεις που σχετίζονται με τη λήψη προσθέτων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυροπροστασίας, τόσο για τους υπαίθριους χώρους, όσο και για τις κτηριακές υποδομές, τη διεξαγωγή ασκήσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού του ΥΠΠΟ, καθώς και την εξέταση μελετών και την εκπόνηση ή την αναθεώρηση σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο Μνημόνιο

Το νέο μνημόνιο, επικεντρώνεται στη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εμπλουτίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας που ήδη έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο Υπουργείων για τα συγκεκριμένα θέματα.

Η κοινή ομάδα εργασίας

Για την υλοποίηση των δράσεων του μνημονίου προβλέπεται συγκρότηση Κοινής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα διενεργεί αυτοψίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς όπου θα καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και θα διατυπώνει οδηγίες για τη βελτίωση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Επίσης, θα διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους των μέσων πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο του προηγούμενου μνημονίου, τα έτη 2022 και 2023.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνδράμει κατά τον έλεγχο των μελετών πυροπροστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα, συνεχίζεται και ενισχύεται η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και τους φορείς της Αποκεντρωμένης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα αρμοδιότητάς τους που σχετίζονται με την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και με την εφαρμογή των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε αυτούς.

Όσο προβλέπονται σε περίπτωση πυρκαγιάς

Προβλέπεται επικαιροποίηση των σχεδίων απομάκρυνσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και συνεργασία των δυο υπουργείων για την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού φωτιάς και προειδοποίησης σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, θα διοργανώνουν και διενεργούν ασκήσεις απομάκρυνσης πληθυσμού σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί η εκπαίδευση στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

Τέλος, σε συνεργασία των δύο Υπουργείων δρομολογούνται δράσεις προβολής και ενημέρωσης για τα αποτελέσματα που καταγράφονται από τις δράσεις του μνημονίου, προς όφελος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.