Τις θέσεις της για τον Πολιτισμό, τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί, παρουσίασε στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024.

«Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών –περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ- επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας. Αυτά τα έργα ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2027. Καλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και όλων των περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Τα στατιστικά στοιχεία

Αναφερόμενη με στατιστικά στοιχεία στη συνεισφορά του Πολιτισμού στην εθνική οικονομία, η Υπουργός σημείωσε: «Κάθε έργο Πολιτισμού στην διάρκεια υλοποίησης και λειτουργίας του έχει πολύ σημαντικές έμμεσες και επαγωγικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Σε ορίζοντα πενταετίας, κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει στην Οικονομία -μέσω των άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων- άλλα 3,42 ευρώ. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει 0,57 ευρώ σε μισθοδοσίες. Κάθε 1.000.000 ευρώ, που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού, δημιουργεί 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, δηλαδή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Οι πόροι

Περιγράφοντας την πολλαπλή δραστηριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Ποτέ, άλλοτε, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε στη διάθεσή του τόσους πόρους. Και οι πόροι αυτοί, που αφορούν σε δράσεις και έργα σε όλες τις Περιφέρειες, ακόμη και σε απόμακρες περιοχές της πατρίδας μας, όχι μόνο αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ, αλλά κατευθύνονται σε παρεμβάσεις με τεράστια προστιθέμενη αξία μετά την ολοκλήρωσή τους».

Οι στόχοι

Αναφερόμενη στους στόχους του Υπουργείου, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε: «Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, μιας συλλογικότητας με κοινή συνείδηση και κουλτούρα απέναντι σε όσους υπονομεύουν την όποια προσπάθεια εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα, με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, και εν τέλει στην κοινωνία».

Ο ρόλος του πολιτισμού στην κοινωνία


Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού περιέγραψε το ρόλο του Πολιτισμού στην κοινωνία. «Ο Πολιτισμός αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό άμεσα, συνυφασμένο με την Ανάπτυξη», είπε. «Συνδιαλέγεται γόνιμα με την Κοινωνία και την Οικονομία. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον Γάλλο ακαδημαϊκό και Υπουργό Πολιτισμό στις κυβερνήσεις του Ντε Γκωλ, Αντρέ Μαλρώ, και στη διάσημη διακήρυξή του ότι στόχος του είναι ένας πολιτισμός για τον καθένα. «Αυτόν τον πολιτισμό, για την καθεμία και τον καθένα, όπως αρμόζει σε μια ώριμη κοινωνία και μια δημοκρατική πολιτεία, προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη. «Έναν Πολιτισμό για όλους, καθολικά προσβάσιμο, πέραν φυσικών ή υλικών εμποδίων. Αλλά και έναν Πολιτισμό, όπου κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέγει εκείνο που τον εκφράζει και τον τέρπει περισσότερο.»