Ο ζωγράφος Φώτης Δανάλης μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «εστία-ΖΩ», στο Νομισματικό Μουσείο.

Ο δικός μου τρόπος έκφρασης είναι τα έργα μου

«Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, ζωγραφίζω αυτό που σκέφτομαι…. είχε πεί ο Πάμπλο Πικάσο, και αυτή είναι μοναδική αλήθεια, η αποτύπωση της σκέψης την στιγμή της δημιουργίας, είναι το έργο.. Τα πινέλα και τα χρώματα επικουρικά συνηγορούν στην εικόνα του καμβά.

Ο θεατής απολαμβάνει τον πίνακα, διεισδύει στην ανάλυσή του, δέχεται ή απορρίπτει τα ερεθίσματα που λαμβάνει, αφουγκράζεται ότι τον αφορά … για αυτό τον λόγο κάθε έργο είναι μοναδικό, όπως μοναδικός θα είναι ο άνθρωπος που θα τον αγγίξει.

Ο δικός μου τρόπος έκφρασης είναι τα έργα μου, είναι η σκέψη και το συναίσθημα την συγκεκριμένη στιγμή ζωής… Άλλωστε ποτέ δεν ήμουν καλός στα λόγια» δήλωσε ο Φώτης Δανάλης.

Ο εικαστικός Φώτης Δανάλης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Η έκθεση «εστία-ΖΩ» στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και πολιτιστικού διαλόγου, διοργανώνει περιοδική έκθεση με έργα του εικαστικού Φώτη Δανάλη με τίτλο: «εστία-ΖΩ».

Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται οκτώ δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από τη φύση, τους ανοικτούς ορίζοντες, τα περιγράμματα, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, ενώ η διάρκειά της θα είναι έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Τα έργα του Φώτη Δανάλη, τοποθετημένα στις μαρμάρινες εστίες του Ιλίου Μελάθρου αποτυπώνουν τους εξεικονισμένους στοχασμούς του καλλιτέχνη, ο οποίος χρησιμοποιεί λάδια και μικτά υλικά, επιδιώκοντας ευρηματικές χρωματικές και υφολογικές αντιθέσεις. Μέσα από τις αφαιρετικές απεικονίσεις τοπίων και μορφών που πρυτανεύουν στις διακοσμήσεις του Ιλίου Μελάθρου και στα εκθέματα που αυτό φιλοξενεί, παρουσιάζεται μία διαδικασία εσωτερικοποίησης των σκέψεων και των εξωτερικών ερεθισμάτων του καλλιτέχνη, που πρεσβεύει ότι η προσωπική εμπειρία υπερβαίνει κάθε γεωγραφικό πλάτος και μήκος, και δεν εγκλωβίζεται σε συγκεκριμένες μορφές.

Το Γενικό Συντονισμό και την Επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, συνεπικουρούμενος από τον αρχαιολόγο Δρ Δημήτρη Κλουκίνα, τη μουσειολόγο Ελένη Νάκη και τη γραφίστρια Μένη Μπιντέρη. Η φωτογράφιση των έργων πραγματοποιήθηκε από το διακεκριμένο φωτογράφο Γεώργιο Μεστούση. Σύμβουλος επικοινωνίας της έκθεσης είναι η κα Αλίκη Δανάλη (Email: alikidan@hotmail.com

Ο εικαστικός Φώτης Δανάλης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η έκθεση «εστία-ΖΩ» θα είναι επισκέψιμη για το κοινό κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης από 08:30 – 15:30 (έως 31 Μαρτίου 2024)
Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου.

Νομισματικό Μουσείο - Ιλίου Μέλαθρον
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα Τηλ: 210-3632057 - Email: nm@culture.gr   www.nummus.gr
Ο εικαστικός Φώτης Δανάλης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύντομο βιογραφικό του Φώτη Δανάλη

Ο Φώτης Δανάλης γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα ζει στο εξωτερικό, όπου αρχίζει να διαφαίνεται το ταλέντο του στη ζωγραφική. Οι παραστάσεις από την παιδική και εφηβική του ηλικία, αλλά και η αγάπη του για την καινοτομία, δείχνουν να είναι τα πρώτα του ερεθίσματα, τα οποία απεικονίζει με κάρβουνο, μολύβι και χρώμα σε χαρτόνι και μουσαμά. Στο εξωτερικό αρχίζει και ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών του στο Βιομηχανικό Σχέδιο, μέσα από αλλεπάλληλες διακρίσεις, ενώ παρακολουθεί συγχρόνως μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης.

Γητεύεται από τη φύση, τους ανοικτούς ορίζοντες, τα περιγράμματα, τις μορφές, τα σχήματα, τα χρώματα και αρχίζει να πειραματίζεται στα δικά του έργα σμίγοντας υλικά, υφές, γραμμές και σύμβολα.

Επιστρέφει στην Ελλάδα, ερωτεύεται, παντρεύεται και γίνεται πατέρας. Συνεχίζει να εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία των έργων του. Στο εργαστήριο του, με νέα ερεθίσματα, αναπνέει μέσα από τη ζωγραφική, δραπετεύει, ελευθερώνεται, ξεκουράζεται, ταξιδεύει νοερά στους κόσμους του δικού του σύμπαντος. Λατρεύει το γαλάζιο, το χρώμα των χρωμάτων, παίζει με το κόκκινο, αδιαφορεί για την τεχνολογία, απέχει από κοινωνικές εκδηλώσεις, μαγεύεται από τη μουσική.

Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής φιλοξενείται στο Κολλέγιο Αθηνών το 2000. Τα έργα του παρουσιάζουν εξεικονισμένους στοχασμούς του καλλιτέχνη, ο οποίος χρησιμοποιεί μικτά υλικά, καθώς επίσης και objets trouve's, επιδιώκοντας χρωματικές και υφολογικές αντιθέσεις. Η θεματολογία και η τεχνική των έργων του ποικίλουν ανά περιόδους, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται. Ανήκουν στο συμβολισμό και πάντα εμπεριέχουν ένα γνωστικό υποκείμενο, ένα σημείο αναφοράς που οι άνθρωποι το ερμηνεύουν με διαφορετικό νόημα ο καθένας. Άλλωστε «ένας πίνακας υπάρχει μόνο για αυτό που είναι και ζει για αυτόν που το κοιτάζει», όπως δηλώνει ο ίδιος.



Αναφέρει χαρακτηριστικά η κριτικός και Ιστορικός της Τέχνης Αθηνά Σχινά:
«Ο Φώτης Δανάλης, μέσα από μια θεατρική αντίληψη, σκηνοθετεί και ταυτοχρόνως σκηνογραφεί μια διευθέτηση εικόνων, που η μια συμπληρώνει ή ανατρέπει απροσδόκητα την άλλη. Ανάμεσά τους, η χωροχρονική διάσταση διατυπώνεται με μεγάλες αφαιρετικές πινελιές και με χρώματα που άλλοτε ισορροπούν τις αντιθέσεις και άλλοτε τις ενδυναμώνουν, τονίζοντας τόσο τα όρια του παραστατικού, όσο και τις υπερβάσεις του, κυρίως όμως τους ανοιχτούς ορίζοντες μιας πιθανής συνύπαρξης που δεν γνωρίζει «στεγανά» και δεν δεσμεύεται από κανενός είδους συμβάσεις».



Έργα του έχουν παρουσιαστεί

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως στο Κολλέγιο Αθηνών, στην World Fine Art Gallery - Νέα Υόρκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Πινακοθήκη της Χίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «ΜΕΛΙΝΑ», στο Art House Μύλος στη Θεσσαλονίκη, στην Gallery Millennium στην Πάτρα, στο Πολιτιστικό κέντρο Σάμης στην Κεφαλονιά, στον πολυχώρο Τέχνης κΚ, ενώ έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.