Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έχει ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια, αλλά και θεματικές εμπειρίες επίσκεψης για να γεμίσει δημιουργικά τις εορταστικές ημέρες των μικρών και των μεγάλων του φίλων.

Η ομάδα των Μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου εμπνεύστηκε από την αγαπημένη γιορτή των παιδιών και σχεδίασε δράσεις που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν.

Το πρόγραμμα των Χριστουγέννων με οδηγό την αρχαία ελληνική τεχνολογία


Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 12:00 μ.μ.
«Με πλοηγό ένα άστρο - Η ιστορία μιας πυξίδας» | Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (διάρκεια 60', κόστος: παιδιά 8 ευρώ)
Tα φετινά Χριστούγεννα, το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς δείχνει τον δρόμο προς τη χαρά και το μέλλον και μάς μαθαίνει να πορευόμαστε με βοηθούς μας τα αστέρια.

Ένα ξεχωριστό εορταστικό εργαστήρι που μας μαθαίνει την επιστημονική ιστορία της πυξίδας, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του… «αρχαίου GPS» και μας καλεί σε ένα ταξίδι από την Αλεξάνδρεια ως την Ισλανδία! Ποιος είναι ο εξοπλισμός ναυσιπλοΐας που θα χρειαστούμε; Μα φυσικά η αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Το ταξίδι μας περνά από εμβληματικούς ιστορικούς σταθμούς: τον τετράντα του Ιππάρχου, τον φάρο της Αλεξάνδρειας, τις Ηράκλειες Στήλες, τον εξάντα της Λισσαβόνας, τον σφαιρικό αστρολάβο του Πτολεμαίου, τη διόπτρα του Ήρωνα και το κρουαζιερόπλοιο του Αρχιμήδη.

Kotsana_summer_Camp_2

Με πλοηγό ένα άστρο θα καταφέρουμε άραγε να φτάσουμε «εκεί όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ»; Οι «Υπερβόρειοι» μάς περιμένουν και εμείς είμαστε έτοιμοι να λύσουμε γρίφους-παγίδες και να καταφέρουμε να φτάσουμε στην παγωμένη τους χώρα με τις δικές μας δυνάμεις, τη γνώση και τη φαντασία!

Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ.

«Το Χριστουγεννιάτικο δώρο της Αθηνάς!» | Εκπαιδευτικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών και οικογένειες (διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά 8 ευρώ/Γονείς 5 ευρώ)
Η θεά Αθηνά έρχεται από το παρελθόν και μας βάζει μια αποστολή.
Στην αρχαία Ελλάδα οι θεοί του Ολύμπου είχαν διάφορες γιορτές και τελετές, μα τα Χριστούγεννα τους ήταν εντελώς άγνωστα!
Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η θεά Αθηνά μας παρατηρεί μέσα από τα μάτια της σοφής κουκουβάγιας της και θαυμάζει τα έθιμα της σύγχρονης εποχής. Αυτή τη
χρονιά αποφάσισε λοιπόν να έρθει από τον Όλυμπο και να γιορτάσει μαζί μας τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα ως δώρο θα μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του Παρθενώνα, του θαυμαστού ναού που φτιάχτηκε αποκλειστικά για εκείνη. Θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς φτιάχτηκε ο ναός, τι έκρυβε μέσα, ποιος μπορούσε να μπει και με ποιον τρόπο, και πολλά ακόμη.

Με την καθοδήγησή της θα «χτίσουμε» τον δικό μας Παρθενώνα, και αν τα καταφέρουμε, ποιος ξέρει; Ίσως μία έκπληξη να κρύβεται μέσα για εμάς!

Τρίτη 26 & Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, 12:00 μ.μ.

«Η γέννηση του Ήλιου!»| Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά 8 ευρώ)
To Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα και μας καλεί στη γέννηση του Ήλιου.
Αλήθεια, πότε γεννήθηκε το φως; Ήταν μια μόνο στιγμή στον κόσμο ή μήπως επαναλαμβάνεται διαρκώς; Μια ιστορία εκατομμυρίων ετών μας χαρίζει λίγη από την αστρική της σκόνη μέσα στην οποία "ξύπνησε" μια μέρα το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Είστε έτοιμοι να αντικρύσετε την πιο φωτεινή λάμψη των αστέρων;

Ιχνηλατώντας τη γνώση των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τη σχέση του ήλιου με τα άστρα και τη Γη και να ανακαλύψουμε όλα τα επιστημονικά μυστικά που μοιράζονται τα ουράνια σώματα μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή ο θεός Ήλιος μας περιμένει και μας ακολουθεί. Τι να θέλει άραγε από μας;

-Άραγε θα μπορέσουμε να γίνουμε και εμείς νέοι ήλιοι για να μπορέσουμε να σκορπίσουμε παντού γύρω μας το φως και τη ζωή;

Οι δικές μας ακτίνες θα γίνουν οι πιο φωτεινές του σύμπαντος/

_BACKYARDIGANS-3

Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, 12:00 μ.μ.

«Γιορτινό εξπρές»!| Εκπαιδευτικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά 8 ευρώ)
Το γιορτινό εξπρές θα μας παραλάβει και φέτος για να μας γνωρίσει τις τεχνολογίες παραγωγής κίνησης από την αρχαιότητα έως και σήμερα! Εσείς βγάλατε εισιτήριο;

Τα πολυάριθμα βαγόνια του μεταφέρουν μέσα τους όλη τη γνώση της τεχνολογίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τη διαδρομή τους μέχρι το τέλος της. Ακολουθούμε τη γραμμή της προόδου και περνάμε από τους εξής σταθμούς: Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο και Σιγκαπούρη.

-Αλήθεια, τι βρίσκεται στο τέλος και τι κρύβεται στην αρχή;

Ο Ήρωνας πυροδοτεί για πρώτη φορά την αυτόματη κίνηση και εμείς, διασχίζοντας τις ηπείρους και τους ωκεανούς, φτάνουμε ως την άκρη του ορατού σύμπαντος. Για να δούμε τελικά, μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος; Αφήνουμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει ως το τέρμα, εκεί όπου η σμίλευση του δικού μας, ξεχωριστού μέσου μεταφοράς ολοκληρώνεται με επιτυχία!

Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ.

«Το θαύμα της αλλαγής» |Εκπαιδευτικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά 8 ευρώ)
Ένα αίνιγμα αναμένει την επίλυσή του. Μπαίνουμε στη χρονοκάψουλα και μεταφερόμαστε στην αρχαία πόλη των Συρακουσών, εκεί όπου μέσα στο σπίτι ενός αρχαίου Έλληνα εφευρέτη κρύβεται ένα θαύμα τόσο τεχνολογικό όσο και ανθρώπινο. Οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν απ’ έξω, χτυπούν την πόρτα μα δεν απαντά κανείς. Τα πρώτα συναισθήματα που κατακλύζουν το πλήθος είναι γεμάτα περιέργεια και λαχτάρα.

Σ’ αυτό το ξεχωριστό σπίτι γεννιούνται οι απαρχές της τεχνολογίας και εμείς, ως μικροί εφευρέτες, αναλαμβάνουμε δράση για να ανακαλύψουμε το κρυμμένο μυστικό της γνώσης.

Ο Αρχιμήδης μας παρακολουθεί με ένα βλέμμα γεμάτο ανυπομονησία. -Ποιος θα καταφέρει να λύσει τον γρίφο;

Συλλέγουμε στοιχεία, τεχνολογίες, γνώσεις και υλικά και ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το θαύμα που αλλάζει τα πάντα.

Τρίτη 2 & Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, 12:00 μ.μ.

«Το αδύνατο ως δυνατό» | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για Εφήβους και Ενήλικες (διάρκεια 60', κόστος: 7 ευρώ)
Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας γιορτάζει την ανθρώπινη ελπίδα στήνοντας ένα ξεχωριστό μονοπάτι γνωριμίας με τις απαρχές της επιστήμης και της ηθικής.

-Πώς η τεχνολογική πρόοδος των αρχαίων Ελλήνων αναμετρήθηκε με το αδύνατο και πώς η φιλοσοφική παρακαταθήκη για το υποκείμενο της γνώσης άνοιξαν το δρόμο για έναν κοινωνικό πλουραλισμό;

Ακολουθώντας τη δράση σπουδαίων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας, ανάμεσα στους οποίους ο Ήρωνας, ο Κτησίβιος, ο Πλάτωνας και η Υπατία, θα δούμε πώς μπόρεσαν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και θετικής σκέψης.

Αφήνουμε το νήμα να ξετυλιχθεί και κρυφές ιστορίες που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν έρχονται να μας αποκαλύψουν πώς η δημιουργικότητα, η ταπεινότητα, η αυθεντικότητα και η επιμονή ενώνονται στο ελλειπτικό σημείο της ρήξης με το αδύνατο και τελικά ιχνηλατούν ό,τι ανέκαθεν κείται εκτός των ορίων κάθε γνωστικού συστήματος.

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιανουαρίου, 12:00 μ.μ.

«Στα ίχνη ενός σοφού Αλεξανδρινού!» Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (διάρκεια 60', κόστος: Παιδιά 8 ευρώ)

Με την έλευση της νέας χρόνιας, το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς καλεί σε ένα ταξίδι ανακάλυψης διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα ταξίδι που συνδυάζει ιστορία, τεχνολογία, τέχνη και βοτανική!

Στα ίχνη ενός σοφού Aλεξανδρινού θα μάθουμε αρχικά όλα τα μυστικά που συνοδεύουν τη ζωή μίας αρχαίας ελληνικής ιδιοφυΐας. Για τον λόγο αυτό επισκεπτόμαστε την πόλη στην οποία έζησε, γνωρίζουμε τις εφευρέσεις τις οποίες δημιούργησε και τελικά ψάχνουμε τον κήπο του σπιτιού του... Τι μπορεί να βρίσκεται εκεί; Μήπως η απαρχή μιας επιστημονικής κόσμο-πολιτείας;

Με το «φωτεινό λουλούδι των εορτών» να μας περιμένει στο τέλος αυτής της εξερευνητικής διαδρομής θα περάσουμε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως το Μεξικό και από κει σε όλο τον κόσμο. Σταθερός μας οδηγός η ενότητα των ανθρώπων στη γη θα μας δείξει τελικά πώς μέσα από τη γνώση για τη φύση μπορούμε όλοι μας να είμαστε ένα.

Η λέξη - κλειδί για εμάς είναι: «Επιστήμη»

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

· Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη των δράσεων.
· Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα.
· Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
· Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
· Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας,
Κολωνάκι
T.: 211 411 0044, 6907292002