Τον Δεκέμβριο ο Γιάννης Σμαραγδής ξεκίνησε γυρίσματα για τον ήδη πολυσυζητημένο «Ιωάννη Καποδίστρια». Καθότι Κερκυροϊταλός και με τεράστια εκτίμηση στον «κύριο Γιάννη», όπως λέγαμε όσοι είχαμε καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον σκηνοθέτη, στο πρότζεκτ ήθελε διακαώς να συμμετάσχει ο Μάξιμος Μουμούρης.

Έχει γυριστεί το πρώτο μισάωρο της ταινίας, με τον προϋπολογισμό να έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ τα φώτα είναι στραμμένα σε έναν εξαιρετικά χαμηλών τόνων ηθοποιό του Εθνικού, τον Αντώνη Μυριαγκό, που ενσαρκώνει τον Καποδίστρια.

Διαβάστε ακόμαΓιάννης Σμαραγδής στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Η ταινία είναι προσωπικό χρέος απέναντι στη γυναίκα μου, Ελένη"

"Ιωάννης Καποδίστριας": Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής Αντώνης Μυριαγκός

Τον Αντώνη Μυριαγκό τον απολαμβάνουμε ως «γιατρό» στη θεατρική «Καρδιά του σκύλου», μαζί με τον Άρη Σερβετάλη. «Μέλημά του είναι να βελτιώσει το ανθρώπινο είδος», εξηγεί ο Χιώτης που μεγάλωσε στο Μόντρεαλ, προτού περάσει στο who is who του. «Η μητέρα μου είναι Μικρασιάτισσα. Πήγαμε στον Καναδά όταν ήμουν 1,5 έτους», περιγράφει. Έχει δύο αδελφές, η μία είναι επίσης ηθοποιός και η άλλη ενδυματολόγος. Ο παππούς του έπαιζε μαντολίνο, η θεία του πιάνο. Όταν η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα, πέρασε πρώτα από τον Κορυδαλλό και έπειτα από το Χαλάνδρι, την «έδρα» και του Σμαραγδή. Με επιρροές από Σπρίνγκστιν μέχρι Metallica, βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου τον προέτρεψε καθηγήτριά του να φοιτήσει, καθώς διέκρινε το ταλέντο του στη ζωγραφική.

Για να βγάλει χαρτζιλίκι, έπαιζε ως κομπάρσος σε όπερες στο Μέγαρο Μουσικής και ακολούθησε η θητεία του. Έπειτα σπούδασε στο θεατρικό εργαστήρι του «Εμπρός», με δάσκαλο μεταξύ άλλων τον Δημήτρη Καταλειφό. Συνεργάζεται επί 18 χρόνια με τον Θοδωρή Τερζόπουλο, ενώ κορυφαία θεωρεί «τη συνεργασία μου στη Φιλαδέλφεια, στην Αμερική, όπου έκανα τον Κρέοντα στην “Αντιγόνη”», τονίζει. Έχει παίξει στους «Ελεύθερους πολιορκημένους», στη «Γυναίκα της Ζάκυθος» και αλλού, ενώ η γυναίκα του και τα 11χρονα δίδυμα παιδιά τους, Κωστής και Δέσποινα, είναι «το κέντρο μου», καταλήγει.

Το υπόλοιπο καστ της ταινίας

Πέρα από τον Μυριαγκό και τον Μουμούρη, στο καστ εντάσσονται οι Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Παλαντζίδης, Μαίρη Βιδάλη. Και ο Νικ Άσντον που έπαιξε τον «Ελ Γκρέκο». Τιμητικά η Ναταλία Καποδίστρια, εγγονή του Καποδίστρια, στην οποία «αφιερώνω το φιλμ. Επίσης, στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συζύγου Ελένης Σμαραγδή, στον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τη Νίκη Σταύρου», μας λέει ο σκηνοθέτης που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. Τη μουσική υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.