Άφησε την σφραγίδα του με το ταλέντο του, αλλά και μια ιστορία στο θέατρο με την προσωπικότητά του που είναι αξεπέραστη και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι, ακόμη κι όσοι δεν γοητεύτηκαν από τον Δημήτρη Χορν. Πέρασαν 26 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Χορν. Στις 16 Ιανουαρίου του 1998 ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Χορν φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής υποκριτικής τέχνης, o Δημήτρης Χορν, με το υπέρμετρο ταλέντο και την ταπεινότητά του, σφράγισε το ελληνικό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο δικαιώνοντας το «ηθοποιός σημαίνει φως».

Η Φίνος Φιλμ θέλοντας να τιμήσει τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό συγκέντρωσε κάποιες από τις εμβληματικές κινηματογραφικές του σκηνές σε ένα βίντεο-αφιέρωμα που ανέβασε στο Instagram.

Ο ένας και μοναδικός Δημήτρης Χορν

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 16.01.2024, από την ημέρα που ο Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή. Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 και πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Δημήτρης Χορν ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και διέγραψε μία σπουδαία πορεία στον χώρο της υποκριτικής, τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά. Έχει τιμηθεί από την ελληνική πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α’.

Γονείς του ήταν ο θεατρικός συγγραφέας και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παντελής Χορν και η Ευτέρπη Αποστολίδη. Νονά του, ήταν η σπουδαία ηθοποιός Κυβέλη.

Ο Δημήτρης Χορν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο όσο ήταν μωρό ακόμα, στην αγκαλιά της Κυβέλης, στις «Γειτόνισσες» του πατέρα του. Εμφανίστηκε ξανά στο θέατρο σε ηλικία μόλις 4 ετών παίζοντας και πάλι με την νονά του. Τότε, συμμετείχε στη «Νόρα» του Ίψεν, υποδυόμενος ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (το σημερινό Εθνικό), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα». Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου.

Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο της Μελίνας Μερκούρη και κατόπιν επέστρεψε στο Βασιλικό Θέατρο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950. Ο Χορν ταξίδεψε σε Αμερική και Αγγλία για να δει παραστάσεις στο εξωτερικό και να εμβαθύνει στην τέχνη του και επέστρεψε τελικά το 1953 στην Ελλάδα, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συγκρότησε θίασο με τον Γιώργο Παππά και την Έλλη Λαμπέτη. Ο Δημήτρης Χορν έζησε έναν μεγάλο έρωτα με την σπουδαία ηθοποιό. Το ζευγάρι ήταν μαζί για έξι χρόνια, από το 1953 έως και το 1959.


Ο παθιασμένος έρωτάς τους άφησε εποχή και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Τύπου της εποχής. Ο δεσμός τους επέσπευσε το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη. Χορν και Λαμπέτη έγραψαν μαζί μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη.

Με τον θίασό τους ανέβασαν έργα όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς». Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι. Οι λόγοι του χωρισμού δεν έγιναν ποτέ γνωστοί.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική, ο Δημήτρης Χορν έπαιξε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, όπως: «Ερρίκος Ε’», «Ο πρωτευουσιάνος», «Ρομάντζο», «Οθέλλος», «Τα τρία βαλς», «Δωδέκατη νύχτα», «Η κυρία με τις καμέλιες», «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Νόρα ή Το σπίτι της κούκλας», «Οδός ονείρων», «Δον Ζουάν» και σε πολλές άλλες.

Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες του Δημήτρη Χορν

Πρωταγωνίστησε μόνο σε δέκα ταινίες, χαρίζοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες. Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει στις: «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Κάλπικη λίρα», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Μία ζωή την έχουμε» «Αλίμονο στους νέους», «Μία του κλέφτη» και άλλες.

Με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» το 1943 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η πρώτη που γυρίστηκε μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη μεγάλη παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Υπήρξε παντρεμένος από το 1942 και για δέκα χρόνια με τη Ρίτα Φιλίππου. Το 1967 παντρεύτηκε με την Άννα Γουλανδρή. Το ζευγάρι έζησε μαζί μέχρι τον θάνατο της Άννας Γουλανδρή το 1988. Με τη σύζυγό του ίδρυσαν το «Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν» σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Ακόμα και η Έντιθ Πιαφ τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα όταν τον πρωτοαντίκρισε σε εμφάνισή της στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1946. Ο παθιασμένος έρωτάς της για τον σερ του ελληνικού θεάτρου έμεινε ανεκπλήρωτος, και απεικονίστηκε γλαφυρά στις φλογερές επιστολές που του έστελνε, αφού ο Δημήτρης Χορν εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.

Το 1960 γύρισε την ταινία «Μια του κλέφτη» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου και με συμπρωταγωνίστρια την Κάκια Αναλυτή και απέσπασε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά. Το 1961 κέρδισε και το δεύτερο βραβείο του  -Α’ ανδρικού ρόλου- στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλάριου.

Δημοφιλής ήταν και η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο «Ο Ταχυδρόμος Έφτασε», όπου με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη. Συμμετείχε και σε πολλά ραδιοφωνικά θεατρικά έργα. Και στη δισκογραφία ο Δημήτρης Χορν, αν και ενέδωσε ελάχιστα, έγραψε ιστορία, αφού όλος ο κόσμος ξέρει τα τραγούδια που έχει ηχογραφήσει, όπως τα «Ας είν’ καλά το γινάτι σου», «Πες μου μια λέξη», «Ο ηθοποιός» κ.ά.

Τιμήθηκε από την ελληνική Πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α`.

Η τελευταία του συνέντευξη στη Σεμίνα Διγενή:


Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, από καρκίνο.

Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς κάθε χρονιάς.

Η Φίνος Φιλμ, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του, δημιούργησε σήμερα, που συμπληρώνονται 26 χρόνια χωρίς τον μεγάλο ηθοποιό, ένα αφιερωματικό βίντεο το οποίο και δημοσίευσε σήμερα στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Στη λεζάντα του βίντεο, η Φίνος Φιλμ έγραψε: «Ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός ταλέντου, λάμψης, γοητείας, ποιότητας και φινέτσας.

Πληθωρικός σαν άνθρωπος, με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και ιδιαίτερη παιδεία, προχώρησε την υποκριτική τέχνη πέρα από τα τότε όρια της, μέσα από ρόλους που τον διαπερνούσαν. Το ιδιαίτερα προσωπικό και ασυμβίβαστο στυλ του σφράγισε το ελληνικό θέατρο αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, χαρίζοντάς μας λίγες, αλλά χαρισματικές ερμηνείες.

Σήμερα, 26 χρόνια από τον θάνατό του, τον θυμόμαστε μέσα από την ταινία «Η Φωνή της Καρδιάς» –στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση και πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ– αλλά και τις ταινίες «Ο Μεθύστακας» και «Μια Ζωή την Έχουμε».

 «Έρωτας για μένα είναι να λησμονείς το εγώ σου» – Δημήτρης Χορν».