Ιστορίες με εξαιρετική θεραπευτική δύναμη στην επούλωση των παιδικών τραυμάτων αφηγείται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο του Νέου Κόσμου η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζοντας για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση, στην παράσταση με τίτλο «Τα κλειδιά για μια δυνατή ζωή» που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς σε σκηνοθεσία Στέφανου Δρουσιώτη.

Η γνωστή ηθοποιός εμπνεύστηκε την παράσταση αυτή όταν πριν λίγους μήνες διάβασε το πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας ψυχολόγου Νάνσυ Ντέιβις, Ph.D., «Therapeutic Stories that Teach and Heal».

_Ta_kleidia2_Skafidas_Patroklos

Πρόκειται για ιστορίες που απευθύνονται στο συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, ή αλλιώς στο δεξί του μέρος, και λειτουργούν στο υποσυνείδητο, χωρίς επεξηγήσεις και κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.

Οι ιστορίες δραματουργικά και επιστημονικά επεξεργασμένες από την παιδοψυχίατρο Βάλια Καράγιωργα στοχεύουν, μέσα από σύμβολα και μεταφορές, όπως ο γίγαντας που νικήθηκε, το λουλούδι που δεν άνθιζε, η μαριονέτα που θύμωνε και άλλα, να βοηθήσουν τους ακροατές να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα της ζωής.

Τον τρόπο με τον οποίο η ιδέα της έγινε πράξη μας τον εξηγεί η ίδια.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για αυτήν την παράσταση;

Είναι κάποιες τελείτσες που ενώνονται κάποια στιγμή στη ζωή. Η καλύτερη μου φίλη από το Γυμνάσιο είναι μια εξαιρετική παιδοψυχίατρος και προ λίγων μηνών είχα κάνει δυο παραστάσεις για παιδιά με την ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο, όπου εκεί συνεργάστηκα με τον τσελίστα Αλέξανδρο Μποτίνι. Με τον Αλέξανδρο είχαμε συζητήσει ότι μας ενδιαφέρει πολύ το μουσικοεκπαιδευτικό κομμάτι του θεάτρου. Μια μέρα που ήμουν στο σπίτι της φίλης μου είδα αυτό το βιβλίο της Νάνσυς Ντέιβις με τις ιστορίες για παιδιά. Είπα αμέσως ότι αυτό πρέπει να γίνει θέατρο μαζί με κλασική μουσική. Κάλεσα αμέσως τον Αλέξανδρο και αρχίσαμε να το φτιάχνουμε.

Η φίλη σου η ψυχοθεραπεύτρια πως άκουσε την ιδέα σου;

Την εξέπληξε η ιδέα μου γιατί αυτό το βιβλίο είναι κλινικό εργαλείο, δεν είναι ένα βιβλίο που αφορά τα παιδιά και τους γονείς. Είναι ένα βιβλίο που αφορά τους ψυχοθεραπευτές. Η φίλη μου χρησιμοποιεί τις ιστορίες αυτές στο τέλος κάθε συνεδρίας για να διαβάζει στα παιδιά μια ιστορία που τους αφορά με σύμβολα και μύθους. Δεν εξηγούσε τίποτα στα παιδιά από αυτές τις ιστορίες, αλλά άφηνε να καταγραφεί στο ασυνείδητό τους από μόνο του το νόημά τους. Έτσι ολοκλήρωνε τη θεραπευτική ώρα με ένα παιδί. Το γεγονός ότι αυτό το κλινικό εργαλείο γίνεται θέατρο είναι από μόνο του πρωτοποριακό. Και το πιο ευχάριστο για εμάς είναι ότι λειτουργεί. Στο τέλος την έπεισα, γιατί η Βάλια εκτός από παιδοψιχίατρος είναι και ηθοποιός, οπότε το θέατρο την αφορά. Μου είπε εντάξει πάμε. Γιατί γνωρίζει τη δύναμη του θεάτρου και πως οι ιστορίες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν βιωματικά μέσω του θεάτρου.

Ta_kleidia_Skafidas_Patroklos

Έγινε επιλογή των παραμυθιών;

Ναι υπάρχουν πολλές ιστορίες που είναι και πιο ειδικές, γιατί αφορούν παιδιά που οι γονείς τους παίρνουν διαζύγιο, ή παιδιά που πρέπει να καταθέσουν στο δικαστήριο για την επιμέλειά τους ή παιδιά που έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Παιδιά που έχουν δυσκολία στον συσχετισμό με τα άλλα παιδιά ή με τους δασκάλους τους. Έμείς επιλέξαμε κάποιες ιστορίες που μάλλον αφορούν τον περισσότερο πληθυσμό, καθώς ήταν μια πρώτη απόπειρα και θέλαμε να δούμε και πως λειτουργεί. Και για να πω την απόλυτη αλήθεια επιλέξαμε ιστορίες που αφορούν κι εμάς τους ίδιους. Διαβάζαμε τις ιστορίες και διαπιστώναμε ότι κάποιες μας συγκινούσαν περισσότερο.

Πως το θέατρο μπορεί να γιατρέψει ένα παιδικό τραύμα;

Η γενιά μας μεγάλωσε με το σκεπτικό ότι πρέπει να είσαι καλοσυνάτος και ευγενείς συνέχεια, να είσαι το καλό παιδί και να δίνεις σε όλους. Κυρίως αν είσαι γυναίκα. Και η γυναίκα θα σωθεί κάποια στιγμή ως Σταχτομπούτα από κάποιον πρίγκιπα που ξέρει τα πάντα. Και αυτή οφείλει να είναι όμορφη και γλυκιά και ταπεινή. Αυτά τα παραμύθια μας έχουν διαμορφώσει. Στην παράσταση μας η ιστορία με το κόκκινο φορτηγό λέει ότι για να σε αγαπήσει ο άλλος, δεν χρειάζεται ούτε να τον σώσεις, ούτε να κουβαλήσεις τα δικά του βάρη. Αξίζει να σε αγαπήσει μόνο επειδή υπάρχεις, όπως κι εσύ τον αγαπάς μόνο και μόνο για αυτό. Όταν το παιδί λαμβάνει από μικρό αυτήν την πληροφορία γλυτώνει χρόνο από τη ζωή του και πιθανώς πολλές κακοποιητικές συναισθηματικά σχέσεις. Ο τρόπος που έγραψε η Βάλια τις ιστορίες ήταν ο ενδεδειγμένος επιστημονικά τρόπος για να μιλάει κάποιος στα παιδιά, ώστε να καταγράψουν την πληροφορία.

Πιστεύεις πως η κάθε ιστορία λειτουργεί διαφορετικά για τον κάθε θεατή;

Ναι βέβαια. Αλλά τα καλύτερα δεν είναι αυτά που ο κάθε θεατής καταλαβαίνει εκείνη την ώρα, αλλά αυτά που τον ακολουθούν στη σκέψη του τις επόμενες ώρες.

Ta_kleidia1_Skafidas_Patroklos

Έχει θεραπευτική δύναμη και η κλασική μουσική. Πως συντελεί στην παρουσίαση των παραμυθιών;

Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλούν ότι η κλασική μουσική μειώνει τον πόνο. Επίσης μπορεί να αυξάνει την πρόσληψη των πληροφοριών και γενικά βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Είναι κάποια από τις ιστορίες που σε αγγίζει εσένα προσωπικά ή που σχετίζεται με κάποιο βίωμά σου;

Ναι. Με όλους μας συνέβαινε αυτό κατά τη διάρκεια της πρόβας. Εγώ σε μια περίοδο μπορεί να θεωρούσα ότι με αφορά η ιστορία με το κόκκινο φορτηγό και μετά από λίγες μέρες να συνειδητοποιούσα ότι με αφορούσε και η ιστορία με τη βελανιδιά, αλλά και η άλλη ιστορία με την πρασινοσκουφίτσα. Και μάλιστα παίρνω μηνύματα από γονείς που μετά από μέρες το παιδί τους μιλάει για μια από τις ιστορίες που είδε.

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι έχουμε τόση μεγάλη έξαρση βίας στα παιδιά σήμερα;


Ζούμε σήμερα σε μια εποχή που τα πάντα έχουν αλλάξει τα παιδιά μεγαλώνουν στην εποχή των social media με πληροφορίες στο πιάτο και με τα likes να τους οδηγούν στο ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να οριστεί ως αξιακό σύστημα αν δεν το λάβουν από την οικογένεια τους. Νομίζουν ότι κάτι που είναι ενδιάφερον είναι και σημαντικό. Αλλά το ενδιαφέρον μπορεί να είναι και εγκληματικό. Σήμερα όταν μια εγκληματική πράξη έχει εκατομμύρια vies, είναι αυτόματο ότι αυτό μας ενδιαφέρει. Υπάρχει μεγάλη εξοικίωση με τη βία. Εγώ έχω σοκαριστεί με τις ειδήσεις που γράφουν «σοκαριστικές εικόνες», «δείτε πως έγινε το έγκλημα».

Σε τι θα ήθελες η παράσταση να βοηθήσει;

Θα ήθελα το κάθε παιδί που βλέπει την παράσταση μας να συνδεθεί με το συναίσθημά του ώστε να μπορέσει να ορίσει αυτό που νιώθει και έτσι να το εκφράσει. Κι όταν το εκφράσει το παιδί, ο ενήλικας να μπορεί να το ακούσει.

Τα κλειδιά-για μια δυνατή ζωή
Διάρκεια: 70'
Μουσικοθεατρική Παράσταση
της Νάνσι Ντέιβις
Σκηνοθ.: Στ. Δρουσιώτης,
Ερμηνευει η Ν. Κοντογεώργη
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου
Νέος Κόσμος - τηλ.: 2109212900

Παραστάσεις
Σάβ., Κυρ. 12 μ.
Τιμές: € 12.