Ο δρόµος για να πραγµατοποιούνται γυρίσµατα ταινιών από την Ινδία επί ελληνικού εδάφους και αντίστοιχα ελληνικά γυρίσµατα ταινιών στην Ινδία φαίνεται πως ανοίγει, µε την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στις κινηµατογραφικές παραγωγές και τις παραστατικές τέχνες να αποτελεί στόχο του υπουργείου Πολιτισµού.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους µήνες, όταν κυρώθηκε από την Ολοµέλεια της Βουλής η συµφωνία για το πρόγραµµα «Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών µεταξύ Ελλάδας και Ινδίας για τα έτη 2022-2026», και αφορά κατά κύριο λόγο στην εµβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τοµέα του πολιτισµού.

Αλλωστε, το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας έχει αναβαθµιστεί σε στρατηγική σχέση, µε τις δύο χώρες να διευρύνουν αυτό το φάσµα και στον χώρο του πολιτισµού, τη στιγµή που το Bollywood αποτελεί τον νούµερο 1 παραγωγό ταινιών στην Ινδία, µε κέρδη εκατοντάδων εκατοµµυρίων δολαρίων, και έναν από τους µεγαλύτερους κινηµατογραφικούς παίκτες παγκοσµίως. Η προοπτική τα γυρίσµατα των δηµοφιλών ταινιών να πραγµατοποιούνται στη χώρα µας αποτελεί σηµαντικό επίτευγµα για την καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου κινηµατογραφικού προορισµού.

Γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας µε την Ινδία

Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να οικοδοµηθούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας µε την Ινδία, ιδιαίτερα σε θέµατα που σχετίζονται µε τις σύγχρονες µορφές Τέχνης, όπως ο κινηµατογράφος, το βιβλίο και οι οπτικοακουστικές παραγωγές, συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισµού, Χρίστου ∆ήµα, µε τον πρέσβη της Ινδίας στην Αθήνα, Rudrendra Tandon. Τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Πολιτισµού έχει κάνει σηµαντικά βήµατα στον τοµέα της καθιέρωσης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισµού για επενδύσεις στην εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή, εφαρµόζοντας το πρόγραµµα «Cash Rebate Program», το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Στόχος, η προσέλκυση ξένων κινηµατογραφικών ταινιών και σειρών, αλλά και η ενίσχυση των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Να σηµειωθεί ότι από την έναρξη του προγράµµατος χρηµατοδότησης (Απρίλιος 2018), έχει ολοκληρωθεί η καταβολή ενίσχυσης 188 οπτικοακουστικών έργων (ταινίες µυθοπλασίας µεγάλου και µικρού µήκους, τηλεοπτικές σειρές µυθοπλασίας, τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ, ντοκιµαντέρ, µεταπαραγωγές, ψηφιακά παιχνίδια), συνολικού ύψους 105.112.251 ευρώ. Τα 103 από αυτά τα έργα αποτελούν εγχώριες παραγωγές και έχουν λάβει χρηµατοδότηση ύψους 37.499.703 ευρώ και τα 85 διεθνείς/ διασυνοριακές παραγωγές/συµπαραγωγές και έχουν λάβει χρηµατοδότηση ύψους 67.612.548 ευρώ. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 84 επενδυτικά σχέδια για οικονοµική ενίσχυση µε το κίνητρο της επιχορήγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγές περιλαµβάνουν συνεργασίες από Αµερική, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Κορέα και χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ τα γυρίσµατα λαµβάνουν χώρα σε πάνω από 200 τοποθεσίες όλης της ελληνικής επικράτειας, όπως στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και ακόµη στις τοποθεσίες: Νίσυρος, ∆ήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Πάρος, Μήλος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθµός, Μονεµβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχωβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαµία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Υδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αµοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Αγιον Ορος, Ρόδος, Λευκάδα και Μέγαρα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/2