Συνάντηση εργασίας είχε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Paolo Cuculi, σε κλίμα στενής συνεργασίας, κατά το οποίο αναλύθηκαν διεξοδικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν στην συνεργασία των δύο χωρών σε δράσεις ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, αλλά και στην ανάπτυξη συνεργειών με φορείς του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΥΠΠΟ για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την ανάγκη πάταξης του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, πρότεινε να πραγματοποιηθεί κοινή έκθεση με τα επαναπατρισθέντα κειμήλια Ελλάδος-Ιταλίας.

Ο κ. Cuculi συμφώνησε με την πρόταση της Υπουργού, σημειώνοντας ότι η λέξη-κλειδί για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης είναι η ελληνική λέξη «συνέργεια», που διαπερνά τις πολύχρονες στενές σχέσεις των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. H Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι, προ δεκαετίας, είχε πραγματοποιηθεί σειρά σεμιναρίων μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Αθήνα και τη Ρώμη, τα οποία αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως επιτυχημένα. Ως εκ τούτου, πρότεινε να επαναληφθούν, πολλώ δε μάλλον όταν κατά τη δεκαετία αυτή η τεχνολογία έκανε άλματα και μέσω αυτής ενισχύεται απολύτως η πάταξη συναφών εγκλημάτων.

Παράλληλα, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές ο κοινός στόχος να δοθεί έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό και στην ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση της χειροτεχνίας και του design.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πρεσβείας για το 2024, με έμφαση στην έκθεση που διοργανώνει, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με αφορμή τη διεθνή μέρα ιταλικού Design, καθώς και στη συναυλία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Πουτσίνι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο.

Τέλος, ο Paolo Cuculi επανέλαβε την πρόσκληση του υπουργού Gennaro Sangiuliano προς τη Λίνα Μενδώνη, να επισκεφθεί την Ρώμη κατά το τρέχον έτος. Η Υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι παραμένει ανοικτή και η δική της πρόσκληση προς τον Ιταλό ομόλογό της να επισκεφθεί την Αθήνα.