Προσεχώς η Αθήνα υποδέχεται το φεστιβάλ Piano City Athens και γεμίζει -τι άλλο;- πιάνα. Έχουμε όμως και το νέο, πλούσιο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής, που διαθέτει από Παπαϊωάννου μέχρι Κουρεντζή, Αdagio… Και σολίστες. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά μέρες και νύχτες στην πρωτεύουσα, με φως και ήχους. Ήχους πολυσυλλεκτικούς, σαν κομμάτια μίας αλλιώτικης μέθεξης. Που έχουν ως αποτέλεσμα να ταξιδεύουμε ήδη, με τη δύναμη της φαντασίας, σε ένα σύμπαν με νότες.

Για αρχή «πετάμε» στο Piano City Athens. Μετά την περσινή, παρθενική του έναρξη στην ελληνική πρωτεύουσα, επιστρέφει δριμύτερο. Έχοντας εμπνεύσει χιλιάδες στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, το Piano City τείνει να γίνει θεσμός και στην Αθήνα. Τι θα αντικρίσουμε; Εκατό κοντσέρτα πιάνου, «απλωμένα» σε πλατείες και σε χώρους που δεν πολυπεριμένουμε. Όπως σε σπίτια (house concerts). Και σε σταθμούς του μετρό. Και σε αίθουσες αναμονής στο αεροδρόμιο. Και σε πολυκαταστήματα, γκαλερί, ωδεία, ξενοδοχεία, μουσεία… Επίσης, στον Εθνικό Κήπο, σε πρεσβείες… Ή στη μέση του δρόμου. Βιρτουόζοι του πιάνου και ερασιτέχνες θα επιδείξουν τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους, με ρεπερτόριο που ποικίλλει - κλασικό και σύγχρονο. Πότε θα διεξαχθεί το φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τα πιάνα; Το τριήμερο 17-19/5. Πολλά lives βέβαια γίνονται παράλληλα, οπότε, για να δείτε ποιο σας ταιριάζει, καλύτερα τσεκάρετε το πρόγραμμα στο www.pianocityathens.gr.

Προηγείται όμως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Φεστιβάλ της Άνοιξης, που επιστρέφει από τις 8 έως τις 20/4. Το Quartetto d’ Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) και ο βιρτουόζος πιανίστας Άλασντερ Μπίτσον, ο οργανίστας Βίνφριντ Μπένιγκ, το Batsheva Ensemble (12-14/4), η βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν και ο πιανίστας Ντενίς Καζούχιν, καθώς και η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υπό τον Κωνσταντίνο Καρύδη (20/4) μάς κλείνουν το μάτι.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ενώ στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ένα από τα πιο πολυσυζητημένα καλλιτεχνικά γεγονότα της περσινής χρονιάς, το «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, παρουσιάζεται μόνο για πέντε παραστάσεις που έχουν γίνει sold out (22-26/4). Αργότερα τον ίδιο μήνα (27- 28/4) διοργανώνεται πρώτη φορά στο Μέγαρο το Σαββατοκύριακο των πνευστών, που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ακούσει γνωστά και λιγότερο γνωστά χάλκινα και ξύλινα πνευστά: αυλό του Πανός, φλάουτο, τρομπέτα, όμποε, φαγκότο, τούμπα. Συμμετέχουν οι σολίστ Ματάις Κούνε, Νίκος Νικόπουλος, Ζιμόν Χέφελε, Γιάννης Οικονόμου, Αλέξανδρος Οικονόμου, Όιστεν Μπόντσβικ. Επίσης τον Απρίλιο (30/4) σπουδαίοι σολίστ ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να παρουσιάσουν στο Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio», τα «Κατά Ματθαίον Πάθη», το αριστούργημα του Μπαχ, σε μια ημισκηνοθετημένη εκδοχή με κίνηση (συμπαραγωγή ΚΟΑ - Μεγάρου Μουσικής Αθηνών). Ακολουθεί ο επιτυχημένος κύκλος «Έλληνες Σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος», οι πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέας Γουάστορ (15/5), καθώς και οι Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολοντσέλο) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο - 22/5). Στις 20 και 21/5 ο σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia, που ο ίδιος δημιούργησε πριν από δύο χρόνια, ερμηνεύουν την Ενάτη Συμφωνία του Μπρούκνερ σε ρε ελάσσονα σε αντισυμβατική ερμηνεία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (20 και 21/5).

Μία εβδομάδα αργότερα (28/5) η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου συμπράττει με τον διακεκριμένο μαέστρο και σολίστ του βιολιού και της βιόλας Μάικλ Μπάρενμποϊμ. Το ενδιαφέρον κεντρίζει και τo Σαββατοκύριακο των πνευστών (27-28/4). Ενώ Έλληνες σολίστ στις 15/5, οι πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέας Γουάστορ, ερμηνεύουν έργα για δύο πιάνα. Στις δε 22/5 ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και ο σολίστ του πιάνου Βασίλης Βαρβαρέσος προσεγγίζουν, με τη δική τους ματιά, γοητευτικές συνθέσεις του 19ου και 20ού αιώνα. Η αυλαία πέφτει για τη φετινή σειρά δορυφορικών μεταδόσεων MET HD LIVE με τo «Χελιδόνι» («La Rondine») και τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» (25/5) του Πουτσίνι.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή