Την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας «Φόνισσα», που έχει χαρακτηριστεί ως «η ελληνική ταινία της χρονιάς», διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου, σε δύο προβολές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι, παρουσία της δημιουργού της ταινίας Εύας Νάθενα και της πρωταγωνίστριας Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, με αφορμή τη μέρα γέννησης του κορυφαίου των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στις 4 Μαρτίου. Κάτι που προγραμμάτιζαν από καιρό με τον δήμαρχο κ. Θοδωρή Τζούμα, αλλά ήταν δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη ημέρα λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το ευχαριστώ

Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Τζούμας καλωσορίζοντας τις δύο κυρίες, που ήταν φανερά συγκινημένες που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι, ανέφερε πως «η κ. Νάθενα αλλά και η κ. Καραμπέτη έγιναν πλέον κομμάτι του νησιού μέσα από αυτή την παραγωγή, διήγημα-σταθμός για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τη Σκιάθο. «Ένα  μεγάλο ευχαριστώ στην εμβληματική προσωπικότητα της υποκριτικής τέχνης Καριοφυλλιά Καραμπέτη και στη σπουδαία δημιουργό Εύα Νάθενα για την ταινία-παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό "Φόνισσα"! "Η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο βιβλίο του "Η μαγεία του Παπαδιαμάντη", αυτό ακριβώς συμβαίνει στην ταινία! Συνεχίστε να μας εμπνέετε ή αλλιώς, η Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους», είπε.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στα 1851 στη Σκίαθο· ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά (τα τέσσερα κόρες) του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς Μωραΐτη. Μονότροπος και αισθητής και απείθαρχος από παιδί περιπλανήθηκε από σχολείο σε σχολείο και τελικά αποφοίτησε στα 1874 από το Βαρβάκειο. Για μερικούς μήνες διέμεινε με τον εξάδελφό του, τον Τίμο Μωραϊτίδη, στο Άγιον Όρος και ύστερα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά απαξίωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 1887 εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα. Κατά αραιά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν την ιδιαιτέρα του πατρίδα, όπου και πέθανε από πνευμονία το 1911.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Τζούμας ανάμεσα στην Εύα Νάθενα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Ο δΣκιάθου κ. Τζούμας ανάμεσα στην Εύα Νάθενα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο σπίτι του Παπαδιαμάντη

 

 

Με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα

 

Η «Φόνισσα» Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Κάστρο της Σκιάθου, στον τόπο του εγκλήματος

 

Η Εύα Νάθενα δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Λάμπρου Σανιδά που απόλαυσε την ταινία