Το διάσημο δίδυμο του «Άγγλου Ασθενή», η Ζιλιέτ Μπινός και ο Ρέιφ Φάινς συνεργάζονται ξανά, με την ταινία «The Return» του Ιταλού σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι, της οποία το θέμα είναι εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου, που θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έγιναν πέρυσι σε πανέμορφους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς ο ιταλός σκηνοθέτης τοποθέτησε τη δράση σε μέρη που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος και βρίσκονται κοντά στην Ιθάκη του Οδυσσέα.

Όπως αποκαλύπτει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η Διευθύντρια της Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Σταυρούλα Γερωνυμάκη, η επιλογή των χώρων έγιναν ύστερα από αίτημα του Ιταλού σκηνοθέτη στο ΕΚΚ. «Οι συζητήσεις μας μαζί του ξεκίνησαν τον καιρό της πανδημίας. Ο Παζολίνι, που είναι σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας μας παρουσίασε το πρότζεκτ, το οποίο ήταν μια δική του ιδέα και μας ρώτησε αν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε να βρει τους κατάλληλους χώρους που θα ταίριαζαν στην ταινία του. Έψαχνε αρχαιολογικούς χώρους που θα θύμιζαν την Ιθάκη του Οδυσσέα, καθώς το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με την επιστροφή του Οδυσσέα, αλλά όχι τύπου ταινία του Χόλιγκουντ. Επικεντρώνεται περισσότερο στην ανθρώπινη οπτική των σχέσεων του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. Είναι ένα πρότζεκτ που ο Παζολίνι το δουλεύει περίπου 10 χρόνια» αναφέρει.

angelokastro44

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα βρέθηκαν οι δυο διεθνούς φήμης ηθοποιοί για αρκετά εξωτερικά γυρίσματα στο εντυπωσιακό Αγγελόκαστρο της Κέρκυρας και στο επιβλητικό φρούριο Χλεμούτσι της Ηλείας, στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τη Ζάκυνθο.

kastro_xlemoutsi_1

Στο Χλεμούτσι τα γυρίσματα έγιναν στον εξωτερικό περίβολο και στην είσοδο του κάστρου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν σκηνικά, κατασκευασμένα από γλυπτό φελιζόλ και ξύλο, που ήταν αυτοστηριζόμενα με όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με τον χώρο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν και κάποια ζώα (χοίροι, σκυλιά). «Εμείς επειδή θέλαμε πολύ να έρθει στην Ελλάδα να κάνει αυτήν την ταινία ο Παζολίνι, καθώς η Οδύσσεια είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, τον στηρίξαμε σε όλα τα επίπεδα. Αρχικά του υποδείξαμε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους. Επέλεξε το Χλεμούτσι στο νομό Ηλείας. Του άρεσε πολύ γιατί είναι ένα Κάστρο που βλέπει και θάλασσα. Επικοινωνήσαμε με την Εφορία Αρχαιοτήτων της Ηλείας και τους ενημερώσαμε ότι ενδιαφέρει τον Ιταλό σκηνοθέτη να κάνει αυτή την ταινία σε αυτόν τον χώρο. Η Εφορία μας έδωσε αμέσως άδεια. Στη συνέχεια μας είπε ότι τον ενδιαφέρει και το Αγγελόκαστρο της Κέρκυρας, επειδή εκεί έβρισκε πολλά πράγματα που τον ενδιέφεραν. Και βέβαια μας ρώτησε ποιοι θα ήταν οι έλληνες παραγωγοί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε επίπεδο συμπαραγωγής. Του κάναμε μερικές προτάσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να επιλέξει μόνος του. Έτσι η ταινία είναι συμπαραγωγή δική του και της ελληνικής εταιρείας παραγωγής Heretic του κ. Κοντοβράκη με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ».

mpinos

Η υπόθεση της ταινίας

Η υπόθεση έχει να κάνει με την επιστροφή του Οδυσσέα (Φάινς) στην Ιθάκη. Μετά από 20 χρόνια μακριά, ο Οδυσσέας ξεβράζεται στις ακτές της Ιθάκης, καταβεβλημένος και αγνώριστος. Ο Βασιλιάς τελικά επέστρεψε στο σπίτι του, αλλά πολλά έχουν αλλάξει στο βασίλειό του από τότε που έφυγε για να πολεμήσει στον Τρωικό πόλεμο. Πληγωμένος από την εμπειρία του στον πόλεμο, δεν είναι πλέον ο ισχυρός πολεμιστής που θυμάται ο λαός του. Η αγαπημένη του σύζυγος Πηνελόπη (Μπινός) είναι τώρα φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι, κυνηγημένη από τους πολλούς φιλόδοξους μνηστήρες της για να επιλέξει έναν νέο σύζυγο, έναν νέο βασιλιά.

fains3


Οι πρωταγωνιστές έτυχαν εξαιρετικής φιλοξενίας στη χώρα μας και μάλιστα απόλαυσαν τα γυρίσματα σε Κέρκυρα και Ηλεία. «Η κ. Μπινός ήρθε στην Ελλάδα μια εβδομάδα για τις πρόβες μόνο. Ο κ. Φάινς έμεινε περίπου ένα μήνα και έκανε πολλά γυρίσματα. Του άρεσε πάρα πολύ. Πέρασε υπέροχα. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν στην Ελλάδα, καθώς έρχεται πολύ συχνά. Στα γυρίσματα πήγαν όλα μια χαρά» αναφέρει στο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Έλληνας παραγωγός της ταινίας κ. Κοντοβράκης.