Στις 4 Απριλίου η εικόνα της μεγάλης αίθουσας της UNESCO, κατάμεστης από κόσμο, να χειροκροτά όρθιος μετά το τέλος της ταινίας “Human Requiem in Eleusis” ήταν συγκλονιστική.

Η ταινία, μια υπερβατική μουσική και χορογραφική δημιουργία, έθεσε τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια επί σχεδόν δύο χιλιετίες και που όπως φάνηκε αγγίζουν και σήμερα βαθιά την ανθρωπότητα.

Στην προβολή ήταν παρόντες πρέσβεις της UNESCO από περισσότερες από 20 χώρες και την εκδήλωση προλόγισε ο Ερνέστο Οτόνε Ραμίρεζ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO.

Χαιρετισμούς απηυθύναν η Κέρστιν Πέρσελ και ο Γεώργιος Κουμουτσάκος, πρέσβεις των μόνιμων αντιπροσωπειών της Γερμανίας και της Ελλάδας στην UNESCO αντίστοιχα, η Κατερίνα Ξυλά πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι ενώ ακολουθήσε συζήτηση που συντόνισε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum με τον δημιουργό του Human Requiem Γιόχεν Ζαντιγκ και την αρχαιολόγο και επί 40 χρόνια υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, Καλλιόπη Παπαγγελή.

Η εμβληματική παράσταση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον Γιόχεν Ζαντιγκ σε χορογραφία της Σάσα Βαλτς. Αποτυπώθηκε σε φιλμ με μοναδικό τρόπο από τον σκηνοθέτη Στεφάν Ταλνώ.

Η προβολή της ταινίας διοργανώθηκε από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην UNESCO, σε συνεργασία με το World Human Forum και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι.

human_requiem_unesco_katerina_xyla
thumbnail_human_requiem_unesco_georgios_koumoutsakos_
thumbnail_human_requiem_eleusis_-unesco_-sasha_waltz__stepahn_talneau__alexandra_mitsotaki__jochen_sandig
thumbnail_human_requiem_eleusis_-_unesco_-_general_view_c_ari_bafaluca_

Η ταινία 

Ειδικά σχεδιασμένο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το “Human Requiem in Eleusis” έχει ως στόχο να αφυπνίσει το πνεύμα του τόπου. Μια ταινία που βασίζεται στο έργο του Γιοχάνες Μπράμς Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ), και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μιας από τις καλύτερες χορωδίες παγκοσμίως, της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin) υπό τη διεύθυνση του Γκιλς Λεενάρς, όπου κάθε ένας από τους τραγουδιστές της γεμίζει τον χώρο με την φωνή του ως σολίστ. Συμμετέχουν επίσης η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο βαρύτονος Μπέντζαμιν Απλ, η Άνγκελα Γκασενχούμπερ και ο Φίλιπ Μάγιερ στο πιάνο, καθώς και σολίστες της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests.

Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο) που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης που βασίζεται στην παραδοχή ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα.

Το “Human Requiem in Eleusis”, αποτελεί μια ανασύνθεση του Human Requiem (Ανθρώπινο ρέκβιεμ), το οποίο έχει περιοδεύσει ανά την υφήλιο, από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα και από το Άμστερνταμ στη Γρανάδα. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Classical: NEXT Innovation Award, ενώ χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New York Times «Ένας ύμνος για την εποχή μας».