Επισκεφθείτε τη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) και περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στη Βοιωτία.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες που διαθέτει η Θόλος θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το υψίστης θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού και να μάθετε για τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, τον μεγάλο ιαματικό Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδρυτή της ομώνυμης Μονής στο Στείρι της Βοιωτίας. Η Ιερά Μονή που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής τέχνης περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η περιήγηση ξεκινάει από την Κοίμηση του Οσίου το 953, που με πυρήνα τον Ιερό Τάφο του, το λαοφιλές προσκύνημα της Κεντρικής Ελλάδας, συγκροτήθηκε η μοναδική κτηριακή τριλογία των ναών της ιστορικής Μονής. Περιηγούμαστε στους τρεις ναούς του Μοναστηριού, τον Ναό της Παναγίας που έκτισε ο Άγιος όσο ήταν εν ζωή, το Καθολικό που στεγάστηκε το Ιερό του Λείψανο και τον Ναό της Αγίας Βαρβάρας – Κρύπτη, που βρίσκεται ο Ιερός Τάφος του.

tholosa

Με σύντομο ιστορικό, αρχαιολογικό και θεολογικό σχολιασμό, περιπλανιόμαστε ανάμεσα στις πρωτότυπες αρχιτεκτονικές δομές των κτηρίων, θαυμάζοντας τον εσωτερικό τους διάκοσμο, τα υπέροχα μαρμάρινα δάπεδα, τις τοιχογραφίες, τις ορθομαρμαρώσεις και τα εξαίσια ψηφιδωτά υψηλής βυζαντινής αισθητικής. Παράλληλα, παρουσιάζονται σημαντικές ιστορικές στιγμές που συνδέονται με την Ιερά Μονή από τα πρώτα χρόνια έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης, αλλά και τις μέρες μας.

Φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας ακολουθήσει την πορεία των λειψάνων του Αγίου, που ύστερα από αιώνες επέστρεψαν το 1986 στην Ιερά Μονή με ενέργειες του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β’.

Ετοιμαστείτε να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας και να γνωρίσετε ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω μιας συναρπαστικής ξενάγησης που γίνεται «ζωντανά» από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΕ.

Η νέα διαδραστική παραγωγή του ΙΜΕ προβάλλεται στη «Θόλο» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η ψηφιακή του αναπαράσταση βασίζεται σε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που αποτυπώνονται με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο. Αποτελεί μέρος του έργου «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών» για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία της πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών», με αναθέτουσα αρχή το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανάδοχο έργου το ΙΜΕ.

tholosa__2_

Πληροφορίες:

Hμέρες και ώρες προβολών: www.hellenic-cosmos.gr/tholos-program

Ελεύθερη Είσοδος

Κράτηση θέσεων: