Δυναμική η παρουσία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως HELEXPO, από την Πέμπτη 16 Μαΐου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου, με την παρουσία εκδοτών και φορέων του βιβλίου και του πολιτισμού.

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος τιμά το Εμιράτο της Σάρτζα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εργαστηρίων και ομιλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι θεματικές εκδηλώσεις, η παιδική γωνιά, η γωνιά των εκπαιδευτικών και το πρόγραμμα των επαγγελματιών του βιβλίου.

Το ΚΘΒΕ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις Γενικού Πολιτιστικού Προγράμματος

Πέμπτη 16.5.24
Ώρα 17:00-18:00
«Προσδοκώ trailer», του Γιώργου Βέλτσου
Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο – Περίπτερο 13

Η δράση "Προσδοκώ trailer" αποτελεί ένα ολοκληρωμένο στιγμιότυπο, που μεταφέρει τη δραματουργία και το ύφος της ομώνυμης παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Κρατώντας τη βασική δραματουργία που δημιουργήθηκε από τη Σοφία Καρακάντζα στη σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Καμαρωτό στη μουσική προσέγγιση του κειμένου του Γιώργου Βέλτσου, ο θίασος εκπροσωπούμενος από έναν ηθοποιό, εκφράζει τη βαθιά σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς και μοιράζεται με το κοινό την εμπειρία ενός "προσδοκώ"...

Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα
Μουσική κειμένου - Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Χορογραφία, Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Ηθοποιοί: Γιάννης Χαρίσης
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου


Πέμπτη 16.5.24
Ώρα: 18:00-19:00
«Το σώμα της πόλης»
Αίθουσα ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – Περίπτερο 13

Παρουσίαση αναλογίου με τίτλο «Το σώμα της πόλης», βασισμένο στο έργο του Γιώργου Ιωάννου: Ο Γιώργος Ιωάννου γράφει για την πόλη που αγάπησε και τον στιγμάτισε. Περιπλανιέται σε σημεία της πόλης και καταγράφει τα σημάδια της χαράς και του πόνου, συνδέει την τοπιογραφία της με την Ιστορία και τις ιστορίες που ανθίζουν σε δρόμους, κτίρια... ακόμη και σε μια αρχαία σαρκοφάγο. Ένας μικρός θίασος ακολουθεί τον δρόμο που εκείνος χάραξε στα κείμενά του, δένοντας στην πορεία αυτή το τότε με το σήμερα.

Ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου, σκηνοθέτης και ηθοποιός του ΚΘΒΕ, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και την καθοδήγησή μας σε αυτή την περιπλάνηση.
Ηθοποιοί: Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Στέργιος Τζαφέρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Παρασκευή 17.5.24
Ώρα: 16:00-17:00
«Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ένα ταξίδι στο μέλλον»
Αίθουσα ΒΑΒΕΛ – Περίπτερο 14

«Ο Δρ Φιλοσοφίας Γιώργος Χατζηβασιλείου, συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης - Ένα ταξίδι στο μέλλον», (εκδ. Διόπτρα) συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας στο Τμ. Θεολογίας Χρήστο Τσιρώνη (ΑΠΘ) και τη Διευθύντρια ενημέρωσης της ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα πάνω στο βιβλίο του και την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον ευρύτερα του βιβλίου και του γραπτού λόγο».
Οργάνωση: ΚΘΒΕ & Εκδόσεις Διόπτρα.

Σάββατο 18.5.24
Ώρα: 11:00-12:00
Αίθουσα COSMOS - Περίπτερο 13
«Η φαντασία του συγγραφέα στη σκηνή του Θεάτρου»

Παρουσίαση Βιβλίων και Συζήτηση με τις Έλενα Πέγκα και Δήμητρα Κονδυλάκη
Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Άπαντα τα θεατρικά. Tα πρώτα έργα: 1989-2000» συγκεντρωτική έκδοση των πρώτων θεατρικών έργων της Έλενας Πέγκα από τις εκδόσεις Αιγόκερως και το θεατρικό δοκίμιο της Δήμητρας Κονδυλάκη «Η γλώσσα του σύγχρονου θεάτρου στον ορίζοντα της λογοτεχνίας» από τις Εκδόσεις Νεφέλη.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Γιάννης Καραμφίλης και Θεοδώρα Λούκας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ.

Σάββατο 18.5.24
Ώρα: 15:00-16:00
«Ο Νίκος Μπακόλας τότε και τώρα»
Αίθουσα ΕΙΠ – Περίπτερο 15

Τόσο στο Μην κλαις, αγαπημένη, το πρώτο του βιβλίο που εκδόθηκε το 1958, όσο και στο κύκνειο άσμα του, το Για τον έρωτα και μόνο, που εκδόθηκε μόλις το 2021, κυριαρχεί ο έρωτας. Ένας έρωτας όμως που μοιάζει με μια διαψευσμένη απόπειρα ανάστασης από μεριάς των αφηγηματικών ηρώων.

Ομιλητές/συντονισμός: Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Βενετία Αποστολίδου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ΑΠΘ), Γιώργος Γκόζης (συγγραφέας, ιδιοκτήτης του Βιβλιοπωλείου στη Θεσσαλονίκη Μεσιέ Σαρλό), Αθηνά Σοκόλη (εκδότρια, συντονίστρια).
Οργάνωση: ΚΘΒΕ & Εκδόσεις Σοκόλη

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παιδικής Γωνιάς – Γωνιάς Εφήβων και Εκπαιδευτικών

Σάββατο 18.5.24
Ώρα: 10:00-11:00
Αίθουσα 2 - Περίπτερο 12
«Κορίτσια στα βιβλία»:

Βιωματικό κοινωνιοδραματικό εργαστήριο για εφήβους/έφηβες 12-15 ετών. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξερευνήσουν τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η έφηβη πρωταγωνίστρια σε ένα σύγχρονο λογοτεχνικό βιβλίο με θέμα την καθημερινότητά της.
Έμπνευση για το εργαστήριο είναι το βιβλίο της Άλκης Ζέη, «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της». Ομιλητές/συντονισμός: Πετρίτση Ιωάννα, εκπαιδευτικός/ψυχοδραματίστρια
Οργάνωση: ΚΘΒΕ & «Ψυχόδραμα στην εκπαίδευση» & «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες».

Κυριακή 19.5.24
Ώρα: 15:00-16:00
Αίθουσα 1 - Περίπτερο 12
«To Fake newsical-Παρ@μυθομπερδέματα στην 20η ΔΕΒΘ!»:

Υπάρχουν fake βιβλία; Υπάρχουν fake συγγραφείς; Υπάρχουν fake εκδότες; Υπάρχει fake Διεθνής Έκθεση Βιβλίου; Υπάρχει fake οδός Αγγελάκη; Υπάρχει fake Θεσσαλονίκη; Οι ήρωες της παράστασης, που έδωσε λύσεις σε κάθε μυστήριο για έναν χειμώνα στο ΚΘΒΕ, τώρα και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Σε ένα διαδραστικό happening παρωδίας, καγχασμού και εξωκάρδιας μουσικής ο επιτήδειος ντετέκτιβ Ρεβυθούλης με την tech maniac μαμά του, (που πάντα έχει ανά χείρας το υποπτόμετρο, μη ξεχνιόμαστε…) αλλά και οι τρεις αναπόφευκτες Γιαγιάδες-in-action αποκαλύπτουν κάθε παραχάραξη, κάθε fake, κάθε cake και στα πάντα απαντούν. Πάρτε ό, τι αναπάντητο έχετε κι ελάτε. Οι απαντήσεις κόπτονται παρουσία του πελάτου.

Κείμενο – στίχοι τραγουδιών – σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Σ. Παχίδης
Κείμενο – στίχοι τραγουδιών: Σ. Παγώνα
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Ηθοποιοί: Μ. Αβραμάκη, Λ. Αγγελάκης, Θ. Δισλής, Αλ. Ζαφειριάδης, Γ. Τσιακμάκης, Π. Αγγελίδου, Μ. Γαλανής, Ε. Γιαννούση, Η. Γωνιάδου, Μ. Μαλγαρινού, Μ.Ν. Παρασκευοπούλου, Γ. Σφυρίδης, Ε. Τέτουλα, Γ. Τσάτσαρης.
Οργάνωση παραγωγής: Μ. Χατζηιωάννου

Παράλληλη εκδήλωση

Παρασκευή 17.5.24
Ώρα: 12:00
Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου

Λογοτεχνική διαδραστική παράσταση από την Αυστριακή Rhea Krcmarova. Συνοδεύει με κόντρα μπάσο η Αγάπη Παρθενάκη

Πληροφορίες για περίπτερο ΚΘΒΕ

στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
(16-19 Μαΐου 2024)

Οι επισκέπτες της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου μπορούν να επισκεφθούν το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΚΘΒΕ, όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του θεάτρου και να προμηθευτούν τις εκδόσεις του και συλλεκτικά είδη από θεατρικές παραστάσεις.
Σταντ ΚΘΒΕ στη ΔΕΒΘ: Περίπτερο 13 - Θέση 50

Στο περίπτερο του ΚΘΒΕ θα διατίθενται προγράμματα παραστάσεων των δύο τελευταίων θεατρικών περιόδων, λευκώματα, μουσικές συλλογές και συλλεκτικές εκδόσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΘΒΕ κάνει μια συστηματική προσπάθεια στον τομέα της έκδοσης θεατρικών έργων. Πολλά από τα προγράμματά του περιλαμβάνουν κείμενα ελληνικά ή ξένα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Τα έντυπα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητα. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό τους, σύμφωνα με την ανανεωμένη οπτική ταυτότητα του οργανισμού, αλλά και τις φωτογραφίες υπογράφει ο Mike Rafail (That Long Black Cloud).

Στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής που έχει υιοθετήσει το ΚΘΒΕ, τα προγράμματά του τυπώνονται σε οικολογικά χαρτιά. Μάλιστα, το τιράζ των έντυπων έχει μειωθεί σημαντικά αφού το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Φυλάτος» διαθέτει τα προγράμματα του σε ψηφιακή μορφή. Είναι το μόνο θέατρο στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτήν την πρακτική.

Τέλος, από τον Νοέμβριο του 2017, το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με την εταιρεία kitchenwas εκδίδει το περιοδικό ΠΡΑΞΗ με ενδιαφέροντα θέματα για το πρόγραμμα του οργανισμού καθώς και γενικότερη πολιτιστική ύλη. Το περιοδικό κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο και διανέμεται δωρεάν σε όλη την πόλη. Το καλοκαίρι του 2024 θα κυκλοφορήσει το 14ο τεύχος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
90.000 επισκέπτες / 850 εκθέτες / 600+ εκδηλώσεις / 14 αίθουσες εκδηλώσεων / 16.000 τ.μ. / 40 χώρες / 1.500+ Έλληνες και ξένοι συγγραφείς

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ, 19 ΜΑΙΟΥ
Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 16/5 15:00 – 21:00 / Παρασκευή 17/5 και Σάββατο 18/5 10:00 – 22:00 / Κυριακή 19/510:00 – 21:00
Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17, 09:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τηλ.: 210-6776540 / e-mail: info-tbf@hfc.gr