Μια νέα μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., με στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Η νέα μουσειοσκευή, που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διδάσκει στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων και τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, CD με εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες.

 Ο εκπαιδευτικός δανείζεται τη μουσειοσκευή από το μουσείο και τη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας, της Γλώσσας ή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες άλλες δράσεις.

Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια, όπως το παιχνίδι τύπου twister game «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό σχετικά με το ποιες τροφές είναι απαραίτητες.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί ακόμη να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενού μιας εβδομάδας και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ή να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit. Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται στο υλικό της μουσειοσκευής.

Τι είναι οι Μουσειοσκευές του ΜΚΤ

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να ταξιδεύουν στα σχολεία. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πιο κοντά στον κόσμο του Μουσείου, και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Κάθε Μουσειοσκευή έχει ένα διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Μέχρι σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 5 μουσειοσκευές με τα εξής θέματα: «Κυκλαδικός Πολιτισμός», «Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα», «Αρχαία ελληνική κεραμική», «Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα» και «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα».

 Για το δανεισμό των μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (τηλ.: 210 7239438). Για την αγορά μιας μουσειοσκευής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ.: 210 7228321 (εσωτ. 125).