Έχει φωτογραφίσει τη Χαλκίδα σπιθαμή προς σπιθαμή. Από 16 ετών που του μπήκε η ιδέα της φωτογράφισης έως και σήμερα που είναι δημοσιογράφος έχει αφιερωθεί στην ιστορία της πατρίδας του μέσα από μοναδικές εικόνες που με ιδιαίτερη επιμονή απαθανατίζει με το φακό του. Λατρεύει τη Χαλκίδα. Δεν την αφήνει με τίποτα. Ζει και εργάζεται εκεί με πάθος που τον καθιστά πλέον ένα ακούραστο πρεσβευτή του τόπου του. Ο λόγος για τον φωτογράφο – δημοσιογράφο Βάγια Κατσό που διετέλεσε εκδότης, διευθυντής και φωτογράφος του περιοδικού Square για δέκα συνεχόμενα χρόνια (2004 – 2014) και που σήμερα είναι e-kdotis του www.square.gr.

Ο Βάγιας Κατσός που έχει βραβευτεί με ΕΒΓΕ καλύτερης σχεδίασης περιοδικού (Square - 2005), για χρόνια καταγράφει την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό του νομού Ευβοίας. «Το square.gr ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Είναι όμως η φυσική συνέχεια του περιοδικού square που κυκλοφορούσε στη Χαλκίδα για 10 χρόνια έως το 2014, της μακροβιότερης περιοδικής έκδοσης σε περίπτερο για την Εύβοια έως σήμερα. Περιλαμβάνει κείμενα που θέλουν πολύ χρόνο να ετοιμαστούν. Για μένα είναι ένα έργο ζωής» αναφέρει στα parapolitika.gr.

Η έρευνα του δύσκολη και επίπονη. Χρησιμοποιεί το facebook για να την κάνει πιο εύκολη και να βάλει στο «παιχνίδι» τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει ένα group με το όνομα Φίλοι Ιστορίας Χαλκίδας που έχει 17.000 μέλη, στο οποίο αναρτά φωτογραφίες, απορίες, κείμενα, και αποσπάσματα από άρθρα για να δημιουργηθεί ένα διαδραστικό παιχνίδι έρευνας και γνώσης. Μέσα από μια φωτογραφία που δημοσιεύει, αναζητά νέα στοιχεία και έτσι αυτός και η ομάδα του οδηγείται σε πολλά νέα στοιχεία και εξάγει χρήσιμα ιστορικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα τα παίρνει, τα επεξεργάζεται και φτιάχνει με μαεστρία άρθρα ολοκληρωμένα σε συνδυασμό και με άλλα βιβλιογραφικά στοιχεία. «To site έχει χωριστεί σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το square history, όπου εκεί είναι συγκεντρωμένη όλη η ιστορική αρθρογραφία και το άλλο αποτελείται από ανάλαφρη ύλη με διαφορετικό ύφος, που παραμένει στο site για καθαρά εμπορικούς λόγους. Στην ιστοσελίδα όλα σχεδόν γίνονται από εμένα. Εγώ έχω σχεδιάσει το site, γράφω τα κείμενα, κάνω τις φωτογραφίσεις. Και κάποιοι άνθρωποι με έχουν βοηθήσει επικουρικά σε αυτήν την προσπάθεια. Γιατί η ύλη είναι διαχρονική» μας λέει.

Στη δουλειά του είναι τελειομανής και στηρίζεται στην εικόνα. «Όταν φωτογραφίζω προσπαθώ να αποτυπώνω τη στιγμή. Στη συνέχεια αυτή η στιγμή περνάει στον υπολογιστή και μένει στην αιωνιότητα. Για μένα η φωτογραφία είναι το μέσο για να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Αν δεν έχω σωστή εικόνα δεν θα περαστεί καλά το μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό. Και τις παλιές φωτογραφίες τις επεξεργάζομαι, δεν τις αφήνω με τις ρυτίδες του χρόνου» σημειώνει για τις φωτογραφίες του.

Ο Βάγιας Κατσός ξεκίνησε ως φωτογράφος και στη συνέχεια αγάπησε πολύ και τη δημοσιογραφία. Όπως μας λέει αν δεν ήταν φωτογράφος δεν θα μπορούσε να έχει για 10 ολόκληρα χρόνια μια έκδοση τόσο απαιτητική σε φωτογραφικό επίπεδο όπως ήταν το square αλλά τελευταία και η ιστοσελίδα square.gr. Η εικόνα για αυτόν και τη δουλειά του είναι κάτι πολύ σημαντικό και κάτι που τον ξεχωρίζει στον ανταγωνισμό.