Έχεις ανέβει ποτέ στο Λυκαβηττό στις 5.30 τα ξημερώματα; Έχεις ποτέ θαυμάσει την Αθήνα από ψηλά την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος; Αν όχι, ήρθε η ώρα!


Η Άννα Τζάκου έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει την περφόρμανς «227 μέτρα» που εντάσσεται στην δράση «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών. Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνει ο αριθμός, 277 μέτρα είναι η απόσταση της κορυφής του Λυκαβηττού από την επιφάνεια της θάλασσας.


Η περφόρμανς ξεκινάει αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου και αποτελεί μια συμμετοχική περιήγηση στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας. Περφόρμερς και θεατές κάθε Σάββατο μέχρι τις 9 Ιουλίου επιτελούν μια ανάβαση στο λόφο του Λυκαβηττού. Χρόνος της δράσης, η ανατολή του ηλίου- την ώρα που η σκιά του λόφου υποχωρεί σταδιακά, αφήνοντας την πόλη στο φως.


Το δάσος με τους Αθανάτους, η θέα από το εκκλησάκι, το τοπίο από κεραίες, ταράτσες και τσιμέντο, εξετάζονται ως μορφές που μας ωθούν να ονειρευτούμε εκ νέου την πόλη, αναστέλλοντας έστω και προσωρινά στερεοτυπικές της αναγνώσεις.
Οι θεατές καλούνται να ψηλαφήσουν τις ανάγλυφες υφές όσων κοιτάνε, σαν τα μοτίβα ενός μισοτελειωμένου υφαντού, που τα ανακαλύπτουν σε παρόντα χρόνο. Μετατοπίζονται από το προφανές στο απρόσμενο, από το θέαμα στο βίωμα, με στόχο να αποκαλυφθούν συνειρμικά, λανθάνοντα και ενδόμυχα αφηγήματα της πόλης: πιθανοί τρόποι σύνδεσης του καθενός μας με το σώμα της.


Στην περφόρμανς ακούγονται αποσπάσματα από τα παρακάτω κείμενα: Μια φορά κάθε τοπίο και ολότελα της Κατερίνας Ηλιοπούλου, Ο Μπιντές του Μάριου Χάκκα, Η ελληνική Γραμμή του Περικλή Γιαννόπουλου, Η Δύσκολη Τέχνη του Δημήτρη Ελευθεράκη, Lego της Λένας Πλάτωνος, Πυρσός Λαμπρός του Υπερτάτου Φαροδείκτου του Ανδρέα Εμπειρίκου, Άπνοια του Μάριου Ποντίκα, Διαδρομή και Εικοσιτέσσερις Ωρες για την Ακρόπολη του Χρήστου Βακαλόπουλου.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου
Δραματουργία: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Εικαστική σύνθεση, επιμέλεια και performance: Αντώνης Αντωνίου
Ηθοποιοί: Μαρία-Όλγα Αθηναίου, Αντώνης Τσίλλερ
Βοηθός Σκηνοθέτη/ Φωτογραφίες: Μάριος Βούρος
Παραγωγή: Κωστής Παναγιωτόπουλος
Αφίσα και γραφιστική επιμέλεια αρχιτεκτονικού υλικού: Γιώργης Νουκάκης


Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων με δελτίο εισόδου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών