Από τις 7 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται μια συναρπαστική ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα, - του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του John Craxton και του Patrick Leigh Fermor - μέσα από μια έκθεση που διερευνά τη φιλία που τους ένωσε για σχεδόν μισό αιώνα, καθώς και την αγάπη που μοιράζονταν για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο.


Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, το χειμώνα του 2017. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (Μάρτιος-Ιούλιος 2018).


Η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Leigh Fermor και το ζωγραφικό έργο του Γκίκα και του Craxton, τις μαγευτικές τους εξερευνήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με πηγές έμπνευσης την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Μια γοητευτική επισκόπηση, τόσο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, όσο και των όψεων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζεται σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους δημιουργούς που τίμησαν με το έργο τους τη χώρα που τους ενέπνευσε.


Μέσα από ζωγραφικά έργα του Γκίκα και του Craxton και τα κείμενα του Leigh Fermor, επιστολές, σημειώσεις, εκδόσεις και αφιερώσεις, αλλά και πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των τριών δημιουργών, η έκθεση δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα, την ιστορία, το μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, αλλά και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.