Tη χαρακτηρίζει -εκτός από την υπέροχη φωνή της- μια ήρεμη δύναμη. Η αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας που όταν βάλει κάτι στο μυαλό της θα το καταφέρει πάση θυσία. Η σιγουριά ότι ξέρει να πατάει γερά στα πόδια της και δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει για την αξία της.


Αυτή είναι η Γιώτα Νέγκα. Η γυναίκα με τη δωρική ερμηνεία, που έχει τις ρίζες της στις κορυφαίες λαϊκές φωνές αυτού του τόπου. Η τραγουδίστρια που μπορεί να σε μαγέψει, είτε τραγουδάει σε ένα μικρό μπαρ, είτε δίπλα στη Δήμητρα Γαλάνη και στην Ελένη Τσαλιγοπούλου, είτε σε ένα αυστηρά -σχεδόν θεατρικά- δομημένο πρόγραμμα με την υπογραφή του Θέμη Καραμουρατίδη. Και αυτή τη μαγεία θα προσπαθήσει να μας μεταδώσει και στη μεγάλη συναυλία της στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 9 Ιουνίου.

Μια βραδιά που θα ακολουθήσει βήμα-βήμα την πορεία της, από το ξεκίνημά της έως σήμερα. Από την πρώτη της εμφάνιση το 2003 και το «Με τα μάτια κλειστά» μέχρι τους δύο δίσκους με τον Θέμη Καραμουρατίδη. Τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγούδια που ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά, τραγούδια που σαν λιθαράκια έχουν φτιάξει μια αξιοζήλευτη πορεία.


«Η συναυλία στην Τεχνόπολη σηματοδοτεί πολλά πράγματα για μένα», λέει η Γιώτα Νέγκα και συνεχίζει: «Πρώτη φορά καλεσμένοι μου θα είναι πέντε σπουδαίοι και πολύ αγαπημένοι μου συνθέτες, οι οποίοι μου έχουν χαρίσει τα τραγούδια τους, από το πρώτο τραγούδι δισκογραφικά μέχρι το πιο πρόσφατο. Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Θέμης Καραμουρατίδης θα εμφανιστούν στη σκηνή όπως ακριβώς και στη ζωή μου… Με την ίδια σειρά. Θα είναι, λοιπόν, μια συναυλία-γιορτή, μια συναυλία διαδρομής. Παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής μου περιοδείας σε όλη την Ελλάδα».


Οι πέντε συνθέτες θα βρεθούν δίπλα της στη σκηνή δίνοντας το δικό τους στίγμα και ερμηνεύοντας μαζί της τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της, αλλά και μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας. «Το πρόγραμμα θα κινηθεί στα τραγούδια των καλεσμένων συνθετών που έχω τραγουδήσει, καθώς και σε άλλα, τα οποία έχουν γράψει για άλλους ερμηνευτές», δηλώνει η Γιώτα και συμπληρώνει: «Φυσικά, δεν θα λείπουν μεγάλοι λαϊκοί μας συνθέτες, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ακης Πάνου και άλλοι».

Μιλώντας μαζί της καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό της για αυτή την ξεχωριστή βραδιά, αλλά και την αγωνία της. Κάνει πρόβες, φτιάχνει το πρόγραμμα και προσπαθεί να χωρέσει μέσα σε λίγες ώρες τραγούδια και μουσικές αγάπες μιας ζωής.


Γιατί η Γιώτα θέλει να είναι δίκαιη. Θέλει να ερμηνεύσει όλους τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας της, αλλά και όσες μελωδίες μίλησαν κατευθείαν στην ψυχή της. Της ζητάω να διαλέξει ένα τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η ίδια από τους πέντε συνθέτες που θα είναι μαζί της στην Τεχνόπολη και δεν μοιάζει να δυσκολεύεται καθόλου. «Από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο το “Με τα μάτια κλειστά”, από τον Βαγγέλη Κορακάκη το “Η αλήθεια”, από τον Κώστα Λειβαδά το “Eχω άνθρωπο”, από τον Σταμάτη Κραουνάκη το “Να ’ρθει μια θάλασσα” και από τον Θέμη Καραμουρατίδη “Τα τραγούδια που λες”».

Η ώρα περνάει και έρχεται η στιγμή να μπει στο στούντιο. Ανάμεσα στα τραγούδια που θα προβάρει θα είναι σίγουρα «Το δίκιο μου», η μεγάλη επιτυχία της σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Οδυσσέα Ιωάννου. Ενα από τα κομμάτια που έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ από τον κόσμο και που όλοι νομίζουν ότι κατά έναν μαγικό τρόπο γράφτηκαν για αυτούς. «Πού οφείλεται η επιτυχία του;» ρωτάω τη Γιώτα. «Λέει τα πράγματα όπως ακριβώς θα ήθελε ο καθένας να τα πει. Καθαρά κι αληθινά, για αυτό νομίζω μας αφορά όλους», απαντάει εκείνη και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.