Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη Λυδία Κονιόρδου -την οποία χαρακτήρισε «persona non grata» με αφορμή την καρατόμηση του ΔΣ του ΤΑΠΑ εν μέσω Αυγούστου-, χθες ο σύλλογος επέστρεψε με νέα ανακοίνωση-κόλαφο. Αποφάσισε μάλιστα για σήμερα παναττική στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας με αφορμή τον χειρισμό της υπόθεσης του Ελληνικού και καλεί τους αρχαιολόγους να συγκεντρωθούν στις 12 έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για τη στάση εργασίας, αφού συζητείται στο ΚΑΣ η «έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής». Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει ότι η στάση εργασίας είναι «αντίδραση ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία, και συγκεκριμένα από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων». Προσθέτει ότι το θέμα έρχεται στο ΚΑΣ χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ο σύλλογος κατηγορεί επίσης την υπουργό ότι υπέγραψε πραξικοπηματικά αναρμοδίως και παρακάμπτοντας κάθε σχετική υπηρεσία το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.». Υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν έχει νομική υπόσταση, «όμως δείχνει τις προθέσεις να παρακαμφθεί ο αρχαιολογικός νόμος και η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από την περίπτωση του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, για να επεκταθεί σταδιακά σε πολλά παρόμοια έργα. Αυτό που διώξαμε πέρσι από την πόρτα, επιστρέφει φέτος από το παράθυρο!».

Οι ισχυρισμοί είναι βαρύτατοι, το κλίμα εν όψει της σημερινής συζήτησης βαραίνει σημαντικά, και την ίδια ώρα η Λυδία Κονιόρδου επιμένει να κρατά χαμηλά τους τόνους και δεν σκέφτεται να προβεί σε κάποια ανακοίνωση-απάντηση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ο σύλλογος προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα παρεμβαίνει και προς το ΚΑΣ, ζητώντας τους να διαφυλάξουν τα μνημεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Aντίστοιχη προειδοποίηση απευθύνει προς την κυβέρνηση – χωρίς όμως να τη στοχοποιεί με χαρακτηρισμούς σαν και αυτούς που επιφυλάσσει για την υπουργό. Η αυριανή συνεδρίαση θα έχει λοιπόν «ιστορική» σημασία και εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η προεδρεύουσα του ΚΑΣ, γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη: θα συμπλέσει με τους συναδέλφους της αρχαιολόγους ή με τις επιταγές της κυβέρνησης για την επένδυση.

Πηγή: eleftheriatypou.gr/