Είναι 91 ετών, βυζαντινολόγος και μία από τις πιο διάσημες Ελληνίδες του εξωτερικού. Από τα 26 της η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ζει μόνιμα στη Γαλλία, όπου κατάφερε να κατακτήσει τα μεγαλύτερα αξιώματα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με κορυφαίο αυτό της πρυτάνεως όλων των Πανεπιστημίων των Παρισίων, αφιερώνοντας τη ζωή της στα παιδιά και τη μόρφωσή τους.

Τηλεφώνησα για να της μιλήσω χωρίς καμιά αφορμή. Ετσι, για να ακούσω μερικά αποστάγματα της σοφίας της. Είχα ανάγκη να μιλήσω με έναν άνθρωπο-σύμβολο.

«Τα σημερινά δεινά της Ελλάδας δεν είναι τίποτα μπροστά στα δεινά της Κατοχής, που ξέρω εγώ. Από τότε οι Ελληνες κατάντησαν να έχουν απλά λίγο περισσότερα μέσα. Δανείζονται για να έχουν αυτοκίνητο, πισίνα, διακοπές και ρούχα σινιέ. Φταίει ότι δεν είχαν την παιδεία να καταλάβουν ότι τίποτα δεν αποκτιέται χωρίς κόπο. Εδώ στην Ελλάδα βρίζουν αλλά δεν κάνουν τίποτα. Οταν έρχομαι εδώ θέλω να κρυφτώ. Είναι όλοι σύμφωνοι με τον εαυτό τους και δεν ακούνε ποτέ τους άλλους. Οπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει. Η Ελλάδα, όχι οι Ελληνες. Γιατί υπάρχουν Ελληνες από τους καλύτερους. Αλλά έχουν αποτραβηχτεί στο καβούκι τους», λέει.



Η κ. Αρβελέρ δεν νιώθει πια Ελληνίδα. Το σπίτι της, όπως λέει, είναι πάντα στη Γαλλία. «Αν δεν είχα παντρευτεί τον άντρα μου και αν δεν είχα την κόρη μου, τίποτα δεν θα είχα καταφέρει. Είμαι πάνω από όλα μάνα και δασκάλα. Ολη μου η καριέρα οφείλεται στα παιδιά. Τα λίγα που ξέρουν οι βυζαντινολόγοι εγώ τους τα έμαθα, αλλά όσα ξέρω εγώ μου τα έμαθαν οι φοιτητές μου. Οι Ελληνες πάντα είχαν ως πρώτη τους προτεραιότητα την ύλη. Γι’ αυτό είναι δυστυχισμένοι. Στη Γαλλία υπάρχει η τέλεια παιδεία. Ενα παιδί δεν ενδιαφέρεται να φάει σε ένα ακριβό εστιατόριο, αλλά κάθεται με τη μητέρα του να διαβάσει καλά βιβλία», αναφέρει.

Για τα πολιτικά της χώρας μας δεν της αρέσει να μιλάει. Η μόνη νύξη στην κουβέντα μας ήταν για το πρόβλημα της Παιδείας και για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που πρόκειται να γίνει ταινία από τον επιστήθιο φίλο της Κ. Γαβρά. «Δεν συμφωνώ καθόλου με την απόφαση του Γαβρά», μου είπε με νόημα. Οσο για την έλλειψη παιδείας είναι αφοπλιστική. «Κάθε υπουργός που αναλαμβάνει στην Ελλάδα θέλει να κάνει το δικό του. Η μόνη μεταρρύθμιση που θα έλεγα να γίνει στην Ελλάδα είναι να πάψουν οι μεταρρυθμίσεις. Στη Σορβόννη λέμε ότι τα παιδιά όλου του κόσμου έρχονται εδώ για να μάθουν κάτι, πλην των Ελλήνων, που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους».



Η κ. Αρβελέρ δεν φοβήθηκε τίποτα στη ζωή της. Μόνο τον Θεό. «Με τον θάνατο δεν είχα ποτέ μεγάλη επαφή. Τώρα έχω τεράστια. Εχω πάρα πολλές ευθύνες και τις κρατώ ακόμα, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να βρω μία θέση σε κάποιο νεκροταφείο», τονίζει.

Όπως δημοσιεύτηκε στις σελίδες Πολιτισμού των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ».

mfkounia@hotmail.com
Φωτογράφιση.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ