Κριτική θεάτρου για τη «Νίκη» του Χωμενίδη στον «Ελληνικό Κόσμο»
Η «Νίκη» δείχνει τον δρόμο.
Η «Νίκη» των εκδόσεων Πατάκη, η ιστορία της μητέρας του Χρήστου Χωμενίδη, που διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσµο» σε θεατρική διασκευή Σταµάτη Φασουλή και Γιώργου Λύρα.
Ο Χωμενίδης έγραψε αυτό το βιβλίο για να το διαβάσει η 8χρονη κορούλα του, η Νίκη, όταν μεγαλώσει και να μάθει για τη γιαγιά της. Διηγείται τη νιότη της, φτιάχνοντας ένα σύµπαν όπου η ιστορία συναντά τη µυθοπλασία. Ο Φασουλής και ο Λύρας το έκαναν θεατρικό έργο για να μάθει ο κόσμος πώς μέσα από μια οικογενειακή ιστορία ξετυλίγεται σε δεύτερο πλάνο η ιστορία της Ελλάδας και της αριστεράς στην αρχή του 20ού αιώνα. Η διασκευή τους εξαίσια. Η πλοκή του έργου μαγική. Η σκηνοθεσία αντάξια της υπόθεσης.
Η υπόθεση βασίζεται σε αληθινά περιστατικά των οικογενειών Νεφελούδη-Χωμενίδη. Μια ιστορία στην οποία άλλοι θα συγκινηθούν από τις καθημερινές περιπέτειες μιας οικογένειας όπου δεξιοί και αριστεροί κάθονταν κάθε Κυριακή στο ίδιο τραπέζι, και άλλοι από τις «στροφές», τον κομματικό κυνισμό και τις επιλογές της ηγεσίας της αριστεράς σε μια εποχή που οι απλοί άνθρωποι -μέλη του κόμματος- διέθεταν χωρίς δεύτερη σκέψη τη ζωή τους για μια πιο δίκαιη και ηθική κοινωνία.
Η Νίκη ήταν κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, προπολεμικού ηγέτη της αριστεράς, βουλευτή και υποψηφίου δημάρχου Αθηνών. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην εξορία σε κάποιο απομακρυσμένο νησί και στη συνέχεια, όταν οι γονείς της μπήκαν φυλακή, έμεινε με τη γιαγιά της. Την εφηβεία της την πέρασε κλεισμένη για 7 ολόκληρα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι της «παρανομίας» στη Ν. Σμύρνη μαζί με τους γονείς της. Μετά ήρθε ο έρωτας, η επανάσταση, η έκρηξη. Τα όμορφα χρόνια.
Ο Σταμάτης Φασουλής με σκηνοθετικά ευρήματα και το εργαλείο της αφήγησης δημιουργεί ένα δυνατό σύνολο το οποίο, παρά την απίστευτη δυσκολία της εναλλαγής δεκάδων αφαιρετικών σκηνικών, που μερικές φορές απειλούν τη συνοχή της παράστασης, απογειώνεται με τον συνδετικό κρίκο της παράστασης, την αφηγήτρια Φιλαρέτη Κομνηνού. Η Φιλαρέτη Κομνηνού υποδύεται τη Νίκη ήρεμα, μεστά, χωρίς καθόλου άγχος. Ο λόγος της, γάργαρο νερό, που άλλοτε ρέει γρήγορα και άλλοτε αργά και βασανιστικά. Πλέκει αριστοτεχνικά αυτή τη συγκίνηση που αθόρυβα σε φέρνει σε έκσταση. Σε ταράζει τόσο πολύ που ρουφάς την ιστορία ως το μεδούλι.
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάινας και Μπρέμπου κρατούν την παράσταση σε υψηλό επίπεδο. Μουμούρη, Φαραζή, Δημητροπούλου, Μουμούρης, Φαλελάκης και Δανάη Μπάρκα σε ένα εντυπωσιακό γαϊτανάκι υποκριτικής. Σπουδαίος ρολίστας ο Αλέξανδρος Καλπακίδης. Το μήνυμα του έργου ποιο άλλο; Ότι ο έρωτας απογειώνει τους ανθρώπους, τους οδηγεί σαν φανάρι μέσα στο σκότος.
INFO:
Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Αθήνα
Παραστάσεις : Απόγ.: Τετ., Πέμ. 7 μ.μ., Κυρ. 6:30 μ.μ. Βραδ.: Παρ., Σαβ. 8 μ.μ.
Τιμή: €35-10.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ