Την ιστορία του ονειροπόλου «Δον Κιχώτη», αυτήν που επηρέασε όσο καμία άλλη χιλιάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες επί τέσσερις αιώνες, παρουσιάζει φέτος στους μικρούς θεατές το Θέατρο Παλλάς και η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου.

Το διάσημο αριστούργημα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που κυκλοφόρησε το 1605, μεταφράστηκε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τρέλας και του ασυμβίβαστου ρομαντισμού, είναι η ιστορία ενός φτωχού αγρότη που με τη φαντασία του γίνεται ιππότης για να ζήσει με πάθος ιπποτικές περιπέτειες που φυσικά δεν υπάρχουν.

Η παράσταση είναι πολύ καλά δουλεμένη. Με κωμική διάθεση και λαϊκή μουσική του 17ου αιώνα, σε συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού, που χαρίζουν στην αφήγηση ένα παιγνιώδες, ανατολίτικο και ισπανικό χρώμα που φτάνει ως το σύγχρονο φλαμένκο, ξεδιπλώνει ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με τον θερβαντικό ήρωα και τον πιστό του ιπποκόμο να μάχονται για την ιδανική αγάπη.

Ο Γιάννης Στάνκογλου κλέβει τις καρδιές των παιδιών. Ως θεόμουρλος Κιχώτης, πετά στα σύννεφα πιστεύοντας πως θα σώσει τον κόσμο και γοητεύει τον θεατή με το μεγαλείο της θεϊκής τρέλας. Ο Δημήτρης Πιατάς φοράει απολαυστικά τον ρόλο του Σάντσο Πάντσα με κύριο χαρακτηριστικό την αφοσίωση στον αφέντη του. Και οι δυο πλέκουν μαζί με τον 20μελή θίασο μια γιορτή για τα υψηλά ιδανικά που είναι αδύνατο να νοθευτούν. Στη σκηνή κάποιες φορές γίνεται λίγο φασαρία, που καταπίνει κάποιους διαλόγους, αποτέλεσμα της γρήγορης πλοκής, αλλά η μαγική ατμόσφαιρα του έργου καλύπτει κάθε ατέλεια.

Στην παράσταση ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα χορευτικά μέρη, που μπολιάζονται με στοιχεία από την commedia del’arte και το θέατρο του δρόμου και συνδυάζουν τον ρομαντικό μύθο του περιπλανώμενου ιππότη με το σήμερα. Τα σκηνικά του Μανώλη Παντελιδάκη τεράστια και επιβλητικά. Η μουσική του Νίκου Κηπουργού ντύνει την παράσταση με ισπανικό χρώμα, ρομαντικό ύφος και ένταση όπου χρειάζεται.

Το ζουμί όμως είναι στο τέλος. Αξίζει να δεις όλο το παραμύθι, τους χορούς και τα τραγούδια για να μάθεις στο τέλος πως αν δεν έχεις όνειρα, πεθαίνεις. To στοιχείο του θανάτου και της επιστροφής στην πραγματικότητα είναι πολύ συγκινητικό και παρουσιάζεται στα παιδιά με πολλή προσοχή. Ο Χάρος μπαίνει ευγενικά στην ιστορία για να επισφραγίσει το νόημα του έργου. Ότι η μαγεία της ζωής είναι στα όνειρα και στον αγώνα που κάνει καθημερινά ο άνθρωπος για να τα κατακτήσει.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

INFO:

Η παράσταση, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή για το γενικό κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Α ΖΩΝΗ 20€ ΠΑΙΔΙΚΟ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ: 15€
Β ΖΩΝΗ: 16€ ΠΑΙΔΙΚΟ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ: 12€
Β ΖΩΝΗ: 12€ ΠΑΙΔΙΚΟ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ: 9€

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Πιατάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αλμπέρτο Φάις, Κρις Ραντάνοφ, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Δημήτρης Γαλάνης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Έλενα Σαλένκοβα, Αλέξανδρος Κειβανάη, Ράνια Φόβου, Σοφία Μαρτίου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Ίρις Κατράκη, Άγγελος Αντωνάκος, Ανδρέας Λάβνερ, Μπίλιω Μαρνέλη, Γιάννης Σμέρος, Γιάννα Μεντβεντέβα, Στράτος Γιαπτσέ, Ραφαήλ Μπουμπουχαιρόπουλος.

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα