Τα αρχικά στάδια για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία ή την έρευνα πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο του MIT Enterprise Forum.

Για πολλά χρόνια ήταν έντονα εδραιωμένη η αντίληψη ότι οι ερευνητές πρέπει να αφοσιώνονται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή ερευνητικού έργου. Αυτή η αντίληψη δημιουργούσε ένα κενό, ειδικά στην Ευρώπη, σχετικά με το ποιος και με ποιο τρόπο θα φρόντιζε για την μεταφορά αυτής της τεχνολογίας από το εργαστήριο στην καθημερινότητά μας, διαδικασία γνωστή και ως technology transfer. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντίληψη αυτή σταδιακά αλλάζει και το θέμα του technology transfer αποτελεί αντικείμενο συζήτησης όλο και πιο συχνά.

Τα επόμενα χρόνια δημιουργούνται ευκαιρίες για όσους ερευνητές θέλουν να δουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους να λαμβάνουν σάρκα και οστά με τη μορφή καθημερινών προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν τη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό για την ερευνητική διαδικασία γενικότερα και για τους ερευνητές ειδικότερα; Πώς μπορούν να ετοιμαστούν; Πώς μπορεί το MIT Enterprise Forum Greece να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει αυτό το μονοπάτι; Μπορούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα πόλο τεχνολογικής ανάπτυξης;

Ο ομιλητής 

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας για περισσότερα από 20 χρόνια, με διάφορους κατά περίπτωση ρόλους ως στέλεχος, σύμβουλος στρατηγικής, επενδυτής και επιχειρηματίας. Είναι συνιδρυτής της Mobiltron Inc, μιας εταιρείας που αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, συνιδρυτής και πρόεδρος του MITEF Greece, σύμβουλος στρατηγικής του Ιδρύματος Ευγενίδου και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών στον χώρο της τεχνολογίας. Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Συστημάτων από το MIT.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στο Κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239).

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Ώρα προσέλευσης: 6 μ.μ.