Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα πραγματοποιηθεί έκθεση τελετουργικών μασκών από τη συλλογή Φώτη Καγγελάρη από τις 7 έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί μέρος της συλλογής από 1000 περίπου μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων, συνοδευτικά αντικείμενα και 300 περίπου μαριονέτες και φιγούρες του θεάτρου σκιών, συναφούς ενδιαφέροντος.

Είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών, σ' όλες τις χώρες του κόσμου, συχνά σε δύσκολες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και τη μεταφορά τους. Ορισμένες εξ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση ή ήδη πολιτισμικά χωρίς παρουσία στο χάρτη.

Οι μάσκες θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές με θεατρική σκοπιμότητα, όπως οι Νoh, οι μάσκες των ινδικών επών, της Κορέας ή του Βιετνάμ, κάτι αντίστοιχο προς τα ελληνικά προσωπεία ή τις μάσκες της Commedia de l’ Arte, και οι μάσκες οι οποίες έχουν έναν τελετουργικό χαρακτήρα με σκοπό την πρόσκληση ή την εκδίωξη μεταφυσικών δυνάμεων ή ενδιάμεσων πνευμάτων και θεοτήτων.

Βέβαια, ο διαχωρισμός αυτός είναι σχηματικός αφού και οι μάσκες του θεάτρου είναι συχνά μια αναπαράσταση των χθόνιων και ουράνιων καταστάσεων αλλά και εκείνες της τελετουργίας εξίσου συχνά επιδιώκουν μια αναπαράσταση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση Τελετουργικών Μασκών από τη συλλογή Φώτη Καγγελάρη
7-16 Φεβρουαρίου | Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αίθουσα Παλαιάς Βιβλιοθήκης, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης