«Το τραγούδι πραγματικά με ισορροπεί. Η έκθεση και τα φώτα κρύβουν έναν κίνδυνο για τη ψυχή, κάποιος θα μπορούσε να παρασυρθεί και να το πάρει πάνω του. Εμένα με κάνει χαρούμενο αλλά μέχρι εκεί» Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η κουβέντα μου με τον Μύρωνα Στρατή.

Ένας από τους πλέον αγαπητούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του. Το νέο του τραγούδι «Αν τολμάς», διαφορετικό και τολμηρό, όπως και ο ίδιος, που λατρεύει τις προκλήσεις.

«Είναι το πρώτο τραγούδι από τον νέο δίσκο που ετοιμάζω με την Cobalt Musix και στο οποίο έχω γράψει ο ίδιος στίχους και μουσική. Αρκετά διαφορετικό για μένα σαν ήχος, με στίχο που μιλάει για πόθο και τόλμη. Το βίντεοκλιπ θέλαμε να είναι διαφορετικό, οπότε το concept ήταν εξαρχής τολμηρό και ερωτικό»

Απομόνωσα κάποιες λέξεις από τους στίχους του και τον ρώτησα τι σημαίνουν για αυτόν:

«Πάθος»: Από εκεί ξεκινάνε όλα. Από αυτή την έλξη. Δεν αντέχω τίποτα στη ζωή αν δεν γίνεται παθιασμένα.
«Λογική»: Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι λογικός, δύσκολα αφήνω τον εαυτό μου να αφεθεί σε καταστάσεις που το μυαλό δεν καταλαβαίνει.
«Χάδι»: Δεν τα έχω εύκολο το άγγιγμα και την αγκαλιά, αλλά με τους δικούς μου ανθρώπους είναι μες το ημερήσιο πρόγραμμα.

Όσο για το αν πιστεύει σε μουσικές ταμπέλες... «Ίσως υπάρχει ένας διαχωρισμός στη προσέγγιση: όχι σαν «ταμπέλα» αλλά φαίνεται ποια τραγούδια γράφτηκαν από καρδιά και ποια όχι. Στο τέλος της μέρας οτιδήποτε με συγκινεί το ακούω χωρίς κανένα κόμπλεξ»

Και αν αναρωτιέστε ποια είναι τα αγαπημένα τραγούδια του Μύρωνα Στρατή.

«Είμαι παιδί της αγγλόφωνης μουσικής, λατρεύω δίσκους όπως το Acthung baby των U2 και το Parachutes των Coldplay. Επίσης επειδή η βασική μου ιδιότητα είναι αυτή του κιθαρίστα πάντα με γοήτευαν μεγάλοι κιθαρίστες της εποχής όπως ο Jimi Hendrix. Από Έλληνες καλλιτέχνες μεγάλωσα με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου αλλα και με μπάντες όπως τα Ξύλινα Σπαθιά και οι Τρύπες»

Νιώθει τυχερός γιατί σε μια Ελλάδα που έχει λίγο χώρο για όνειρα εκείνος υπάρχει και κάνει live. «Είμαστε μικρή χώρα με περιορισμένη δισκογραφία, αλλά έχω βρει ανθρώπους στην Cobalt Music που αγαπούν και στηρίζουν τη μουσική»

Όταν μιλήσαμε για τα τάλεντ σόου παραδέχτηκε ότι τα παρακολουθεί όταν τα πετύχει και πολλές φορές έχει ακούσει καταπληκτικές φωνές. «Βεβαίως και θα πήγαινα σαν κριτής, είχα φλερτάρει με μια τέτοια θέση αλλά δεν τα κατάφερα τότε λόγω υποχρεώσεων»

Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε και την σχέση του με τον Ησαΐα Ματιάμπα. «Μετά από πέντε χρόνια συνύπαρξης είπαμε να πάρουμε τον αέρα μας. Ο Ησαίας είναι καταπληκτικός τραγουδιστής, χορευτής αλλά και ηθοποιός και φέτος επέλεξε αν ασχοληθεί με το θέατρο. Η αγάπη του ενός για τον άλλο είναι αναμφισβήτητη και είμαι σίγουρος ότι κάπου θα ξαναβρεθούμε»

Ο ιδανικός φίλος για τον Μύρωνα Στρατή… «Θα πρέπει να τον ξέρω στη χειρότερη από το γυμνασιο (χαχα). Εκτιμώ πολύ την ευγένεια. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που κρατάνε τις σχέσεις τους σε ένα υψηλό επίπεδο όσα χρόνια κι αν περάσουν»

Και η ιδανική σύντροφος… «Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η ιδανική σύντροφος. Υπάρχει η σύντροφος που είναι πιο συμβατή από άλλες στα καλά και στα άσχημα μου. Μου αρέσουν οι γυναίκες χαμηλών τόνων που μπορούν να κρατάνε ισορροπίες αλλά έχουν και μια τρέλα»

«Δεν σταματάω να δουλεύω πάνω σε νέα τραγούδια και νέους στίχους. Κάπου γύρω στο Πάσχα θα κυκλοφορήσω ένα ακόμη νέο τραγούδι που έχω σχεδόν έτοιμο και μέτα νέο δίσκο, αφού η εταιρεία μου, Cobalt music, έχει πολύ ρομαντισμό και θέλει δίσκο σε μια εποχή που όλοι κάνουν μόνο single» απαντά στην ερώτηση μου για το τι νέο ετοιμάζει. 

Έχεις όνειρα; «Πολλά. Ταξίδια, οικογένεια, δυνατές στιγμές»  

Φόβους; «Ο βασικός μου φόβος έχει να κάνει με το χρόνο που τρέχει: μεγαλώνουμε κι εμείς και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι. Αλλά έτσι είναι η ζωή»

Είναι αρκετά ακατάστατος. Του αρέσει η τάξη απλά δεν μπορεί να την φέρει στη ζωή του, παραδέχεται και εξομολογείται τι κάνει τον ελεύθερο χρόνο του. «Είμαι λάτρης της γαστρονομίας, μου αρέσει να μαγειρεύω αλλά και να τρώω. Επίσης ζω για να ταξιδέυω, συνέχεια σκέφτομαι τον επόμενο προορισμό. Από τις μεγαλύτερές μου αγάπες είναι η κιθάρα, νομίζω έχω πάνω από είκοσι κιθάρες που όλες για μένα είναι ξεχωριστές»

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Πολιτισμός" της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ