Ένα σύγχρονο τζαζ κουιντέτο αναβιώνει τις διαδοχικές εντυπώσεις-ατμόσφαιρες του αριστουργηματικού αθηναικού διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη.

Αποτυπώνει μ' έναν αυθεντικό, πρωτότυπο και αυτοσχεδιαστικό τρόπο το παιχνίδι των λέξεων, των ήχων, των μελωδιών και των ρυθμών που ο συγγραφέας ανακαλεί χάρις σε μία υπέροχη λεκτική ενορχήστρωση. Ο απόηχος του βυζαντινού μέλους, πυρήνας του παπαδιαμαντικού λόγου, συναντά τον αυτοσχεδιασμό της φωνής πάνω σε ινδικές καρνατικές κλίμακες ως μεταφορική απόδοση του «καθαυτού αμανέ» που φέρει ο ξένος, ο δερβίσης.

Λούπες και σύγχρονα ηχητικά τοπία συνυπάρχουν με μία αρμονία που φέρει την επιρροή των Γάλλων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. Η μελωδία αιωρείται μεταξύ ανατολής και δύσης. Πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι Debussy, Fauré, Poulenc, Boulanger, Messiaen, Shorter, Evans, Coltrane, Alice Coltrane. Το μουσικό αυτό ποίημα (ραψωδιακή όπερα) είναι ένα είδος που ονόμασα έτσι μετά από χρόνια έρευνας με επίκεντρο τη μουσική αφήγηση της Οδύσσειας.

Ο ξεπεσμένος δερβίσης, εξόριστος, άστεγος, περιπλανώμενος, περιβάλλεται από μυστήριο. Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων ως προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, δηλώνουν τη φασματική του υπόσταση. Ο ξένος δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κοσμικής ταυτότητας-επάγγελμα, τάξη, οικογενειακή κατάσταση, συγκεκριμένη αποστολή που να δικαιολογεί την παρουσία του στο Θησείο, το φθινόπωρο του 1895. Το μόνο που γνωρίζουμε γι' αυτόν είναι ότι παίζει νευ. Η ύπαρξή του ταυτίζεται με τη μουσική. Δεν είναι ένας συνηθισμένος ξένος λόγω καταγωγής ή θρησκείας. Είναι καθ' όλα ξένος. Ως προς αυτόν κόσμο. Τον άστατο, τον εφήμερο.

*Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, με θέμα την «Έκσταση» (22 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2018 - Επιμέλεια προγράμματος: Στέφανος Θωμόπουλος - Αλέξανδρος Ευκλείδης).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«O ξεπεσμένος δερβίσης»
Βασισμένο στο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
3 Απριλίου 2018
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική σύνθεση, σύλληψη: Φένια Παπαδόδημα

Αυτoσχεδιασμοί :
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ τύμπανα
DAVID LYNCH σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρονικά
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ τρομπέτα, φιλικόρνο, ηλεκτρονικά.
ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ φωνή, πιάνο, άρπα, λούπες.

Τιμές εισιτηρίων 12, 15 €
Φοιτητικό, παιδικό 8 €