Tην Πέμπτη 26 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. οι εκδόσεις Ηρόδοτος και το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών θα παρουσιάσουν στο Πολεμικό Μουσείο τον 12ο τόμο του περιοδικού «Graeco- Arabica».

Πρόκειται για μια διεπιστημονική έκδοση που κινείται στον χώρο της ιστορίας, αρχαιολογίας και φιλολογίας κ.λπ.

Εκδίδεται από το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών που διευθύνεται από τον τ. καθηγητή Αραβικής Ιστορίας των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων Βασίλειο Χρηστίδη. Το περιοδικό έχει λάβει δύο φορές εύφημο μνεία από τη Γαλλική Ακαδημία και έχει βραβευθεί από το Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης.

Ο τόμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, περιέχει τα πρακτικά συνεδρίων. Στον τόμο αυτόν δημοσιεύονται τα πρακτικά του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου 2011 σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη και της διημερίδας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς μεταξύ 25 και 26 Απριλίου 2015.

Τα θέματα που πραγματεύονται διακεκριμένοι επιστήμονες στον παρόντα τόμο είναι το Εμιράτο της Κρήτης (περίοδος Αραβοκρατίας, 824-826 μ.Χ.) έως και την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961μ.Χ.), τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας (4ος αι. π.Χ.-13ος αι. μ.Χ), θέματα αρχαιολογίας και τέχνης, Ελληνισμού της Αιγύπτου κ.α.

Τον τόμο προλογίζει ο ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Ρούκουνας και συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας Christian Robin και Jehan Desanges , Β. Χρηστίδης, Κ. Καραπλή, Γ. Τσούτσος, Μ. Λεοντσίνη, Σ. Πατούρα, Ν. Αλέξη κ.ά.