Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εκφράζονταν εδώ και πολλές εβδομάδες ότι το σεξουαλικό σκάνδαλο, αλλά και οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, έξι μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας αποχώρησαν. Μεταξύ αυτών και η επικεφαλής του ιδρύματος, Σάρα Ντάνιους. Τα υπόλοιπα δέκα μέλη συνεδρίασαν και κατέληξαν σε αυτή την απόφαση: «Θεωρούμε σημαντικό να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού, προτού ανακοινώσουμε τον επόμενο νικητή» δήλωσε εκπρόσωπος της Ακαδημίας, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη και ως ένδειξη σεβασμού στους κατόχους Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Οικονομικών Επιστημών) δεν επηρεάζονται και θα απονεμηθούν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμει η αντίστοιχη Νορβηγική Ακαδημία.

Την τελευταία φορά που ακυρώθηκε η απονομή του Νόμπελ ήταν το 1943. Τότε όμως στην Ευρώπη κυριαρχούσαν οι ναζί.

Αυτή τη φορά η Ακαδημία βρίσκεται σε κλοιό ενός σεξουαλικού σκανδάλου, αλλά και καταγγελιών για διασπάθιση χρήματος. Το σεξουαλικό σκάνδαλο έχει πρωταγωνιστές τον Γάλλο φωτογράφο Ζαν Κλοντ Αρνό, ο οποίος είναι σύζυγος της ποιήτριας Καταρίνα Φρόστενσον. Η τελευταία είναι ένα από τα έξι μέλη που αποχώρησαν.

Ο Γάλλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε μια υπόθεση που έφερε στην δημοσιότητα το 2017 η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter. Μάλιστα, ο Αρνό φέρεται (τουλάχιστον αυτό δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες) να «άγγιξε» με περίεργο τρόπο ακόμα και την πριγκίπισσα-διάδοχο του σουηδικού θρόνου, Βικτωρία. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα το 2004. 

Ο δικηγόρος του Αρνό με επιστολή του στο CNN είχε ξεκαθαρίσει ότι ο πελάτης του αρνείται όλες τις κατηγορίες. Στα τέλη του 2017 η Ακαδημία είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις της με τον φωτογράφο.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πτυχή: Η Ακαδημία φαίνεται ότι παραβίασε το ίδιο της το Καταστατικό, αφού φέρεται να χρηματοδότησε το Kulturplats Forum, ένα πολιτιστικό κέντρο που όλως περιέργως λειτουργεί από τον Γάλλο φωτογράφο και τη σύζυγό του.

Η κρίση στους κόλπους της Ακαδημίας με έτος ίδρυσης το 1786 είναι σε τέτοιο επίπεδο που παρενέβη ο ίδιος ο βασιλιάς της χώρας Κάρολος-Γουστάβος. Στις 11 Απριλίου δήλωσε ότι τα όσα συμβαίνουν «βλάπτουν σοβαρά το σοβαρό έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η Ακαδημία». Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεσή του να αλλάξει τον Κανονισμό της Ακαδημίας, ώστε να μπορούν να παραιτούνται τα ισόβια μέλη του.