Ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες η έκθεση σπάνιων αντικειμένων πορσελάνης του φημισμένου οίκου Herend στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, που διοργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Εμπορίου της Ουγγαρίας και την ALX GREECE, τελώντας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών σχέσεων των δυο χωρών και φυσικά τη φιλοξενία από το ανακαινισμένο και με «φρέσκες ιδέες» Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Η έκθεση έχει θέμα: «Η εκλεπτυσμένη τέχνη της πορσελάνης» και, ως προελέχθη, φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τις 9 έως και τις 31 Μαΐου 2018 και είναι επισκέψιμη, στον πρώτο όροφο του Μουσείου, καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας του, καθημερινά (και Κυριακή) 09:00 με 19:00.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ε.α.Αθανάσιος Παναγόπουλος ΠΝ «Τα εκθέματα αποτελούνται από σπάνια, επιλεγμένα έργα τέχνης του μεγαλύτερου εργοστάσιου παραγωγής πορσελάνης στον κόσμο του οίκου Herend. Αυτό που διακρίνει τις πορσελάνες του ιστορικού αυτού Οίκου είναι η αμιγώς χειροποίητη διαδικασία κατασκευής τους. Η γνώση και η δεξιοτεχνία των ανθρώπων που δημιουργούν αυτά τα κορυφαίας αισθητικής έργα, προσδίδουν μοναδική αξία στο καθένα. Μεταφέροντας δύο αιώνες εμπειρίας, οι καλλιτέχνες της Herend είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα συνδυασμό σχεδόν 16.000 σχημάτων και 4.000 μοτίβων.

Έτσι, η ποικιλία των αντικειμένων από πορσελάνη είναι εξαιρετικά ευρεία και οι δυνατότητες σχεδόν απεριόριστες, επιβεβαιώνοντας το μεγαλείο του χειροποίητου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής αποστολής της Ουγγαρίας οργανώνονται εκθέσεις πορσελάνης Herend σε όλο τον κόσμο. Έτσι, μετά το Κρεμλίνο, το Tsarskoye Selo της Αγίας Πετρουπόλεως, το Μουσείο Ariana της Γενεύης, τη Βιέννη και την Ιταλία, τώρα η έκθεση αυτή έφτασε και στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα σχεδίων και μοτίβων, όπως:

-Το μοτίβο Victoria – Επιλογή της Βασίλισσας

-Openwork – Διάτρηση

-Weaving – Ύφανση

-Μοτίβο Vieux Herend

-Ρολόγια

-Chinoiserie

-Σερβίτσια

-Φιγούρες καρναβαλιού

-Μικρά παπούτσια