Κύπρος: Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε το βιβλίο του Κινέζου Προέδρου
Το βιβλίο αναφέρεται στη νέα στρατηγική διακυβέρνησης ενός πολυπολικού κόσμου
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με διεθνές ακροατήριο, παρουσία όλων των ΜΜΕ την Μεγαλονήσου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, πρώην Υπουργός της Ελλάδας και τ. Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, συντόνισε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του προέδρου της Κίνας κ.Σί Ζινπίνγκ, που αναφέρεται στη νέα στρατηγική διακυβέρνησης ενός πολυπολικού κόσμου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δ.Συλλούρη, ο οποίος δια του Γ.Διευθυντή του Κοινοβουλίου κ. Κομνηνού, τόνισε την υπεραξία της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κίνας-Κύπρου.
Από την Κινεζική πλευρά, βαρύνουσας σημασίας ήταν η παρέμβαση του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο κ.Huang Xingyuan, ο οποίος υπογράμμισε την προσπάθεια του Κινέζου Ηγέτη να αναμορφώσει τη χώρα του και να αναπτύξει τις διεθνείς σχέσεις ιδιαίτερα με χώρες (Ελλάδα,Κύπρος) και πολιτισμούς που εκτιμούν και σέβονται οι Κινέζοι όπως ο Ελληνικός.
Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Κ. Γουλιάμου και Επίτιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λανγκ Τσού της Κίνας, που ανέλυσε ενδελεχώς την επιδίωξη την Κινεζικής Εξωτερικής πολιτικής για ένα Πολυπολικό Κόσμο, την πολιτική της Ζώνης και του Δρόμου, την έμφαση που δίνει η Κινεζική Ηγεσία στις νέες τεχνολογίες, στην τεχνητή νοημοσύνη, στα ρομπότικς και γενικά στην Κοινωνία της Γνώσης.
Το συντονισμό της εκδήλωσης και τα συμπεράσματα ανέλαβε να παρουσιάσει ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εμπειρία του από το άνοιγμα της Ελλάδας στην κινεζική αγορά, όπως το έζησε ως επικεφαλής αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όταν επετεύχθη η σημαντική συμφωνία της COSCO να επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά.
Επίσης υπενθύμισε την επιτυχία της δημιουργίας έδρας Ελληνικών Σπουδών και Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο, όταν ήταν Υπουργός Παιδείας το 2007, δείγμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ δύο ιστορικών και μεγάλων Πολιτισμών.
Όπως υπογράμμισε συμπερασματικά ο κ. Στυλιανίδης, ο Κινέζος Ηγέτης εδραιώνεται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του, προετοιμαζόμενος να διαδραματίσει έναν καθοριστικό και βαρύνοντα διεθνή ρόλο.
«Ο Σι Ζινπίνγκ, όπως διεφάνη στοιχειοθετημένα από τις παρεμβάσεις της σημερινής εκδήλωσης, υλοποιεί την πολιτική της Αρμονίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας στο εσωτερικό της Κίνας, πολεμά τη διαφθορά με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκει την εξωστρέφεια της οικονομίας με την πολιτική της Ζώνης και του Δρόμου αναζωογονώντας ιστορικούς και νέους Δρόμους του Μεταξιού. Συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος».
Τέλος ο Θρακιώτης πολιτικός τόνισε, ότι «στους παραπάνω λόγους που αποσπούν το ενδιαφέρον μας για τα συμβαίνοντα στην Κίνα, προστίθεται και η εκτίμηση των Ελλήνων προς το μοναδικό διαχρονικά Έθνος, που από σεβασμό προς τον πολιτισμό και την ιστορία των Ελλήνων, αποκαλούν την χώρα μας με το πραγματικό της όνομα, δηλαδή όχι Γραικία-Greece, αλλά Σιλλά- Ελλάς...»