Μετά την επιτυχία των δύο περασμένων χρόνων, το φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας» ανοίγει και πάλι πανιά!

Η φετινή διοργάνωση του Μουσείου Καζαντζάκη, είναι αφιερωμένη στη γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τη Σοβιετική Ρωσία, στην οποία ο κρητικός συγγραφέας ταξίδεψε, περιηγήθηκε σε διαφορετικούς τόπους της, συνάντησε σημαντικά πρόσωπα, μελέτησε την ιστορία και τον πολιτισμό της και αγάπησε το ρωσικό λαό.

«Ας μην πω με τι συγκίνηση πάτησα το ρούσικο χώμα. Πολλές γενιές μέσα μου είχαν λαχταρίσει τούτη τη στιγμή».

Από το 1925-1930 ταξίδεψε τρεις φορές κι έμεινε συνολικά δυο χρόνια «…στις βουερές πολιτείες… στα καταχιόνιστα χωριά… και στις έρημες στέπες…», συγκεντρώνοντας στο βιβλίο «Ταξιδεύοντας Ρουσία», τα όσα είδε, στοχάστηκε και ένιωσε στην απέραντη χώρα.

Η τέχνη και ο λόγος του μεγάλου ταξιδευτή Νίκου Καζαντζάκη, συναντώνται στο πρόγραμμα των πλούσιων εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ρουσία», που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά, από 18 έως και 22 Ιουλίου 2018 και αποτελεί την τρίτη συνέχεια των φεστιβάλ που οργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη και είναι αφιερωμένα στα ταξιδιωτικά βιβλία του σπουδαίου λογοτέχνη. Περιλαμβάνει αναγνώσεις, μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις καθώς και υπαίθριες εγκαταστάσεις με πρωτότυπα δρώμενα και συμμετοχικά παιχνίδια. Ως προφεστιβαλική εκδήλωση, θα προηγηθεί η Εβδομάδα Ρωσικού κινηματογράφου από 9-15 Ιουλίου στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ» στο Ηράκλειο, ένα ειδικό αφιέρωμα επιλεγμένων ταινιών από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως την σημερινή εποχή, σε συνδιοργάνωση με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Μουσείο Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Σύλλογο Ρωσόφωνων Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τη βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.