Ένα έργο – γροθιά στο στομάχι είναι το δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» που παίχτηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και επαναλαμβάνεται φέτος από τις 12 Οκτωβρίου στο Olvio Theater στο Γκάζι.

Στο έργο αυτό ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.

Κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης είναι δύο αμετανόητοι κομμουνιστές, ο Γιώργης και ο Παναής, τους οποίους ο συγγραφέας βάζει να καταγγείλουν με αμεσότητα και ρεαλισμό, την ωμότητα και βιαιότητα των βασανιστηρίων που «όταν ο θάνατος γίνεται εύκολος, η ζωή γίνεται δύσκολη».

Η μεταφορά του βιβλίου στο σανίδι από την Σοφία Αδαμίδου είναι σκληρή αλλά πέρα για πέρα αληθινή. Φέρνει στο μυαλό του θεατή εικόνες που θυμίζουν τις αφηγήσεις των παππούδων, προκαλώντας σφίξιμο στο στομάχι. Πρόκειται για μια διασκευή που χαρακτηρίζεται από ήθος και ουσία με focus στην πάλη των ανθρώπινων ψυχών. Οι ερμηνείες είναι άρτιες με τον κάθε ηθοποιό να έχει τη δική του εξαιρετική στιγμή, ενώ ο φωτισμός και η σκηνογραφία συντάσσονται αρκετά καλά στο ύφος της εποχής.

«Βάλε μια δύση κι ένα βαρκάκι να λιώνει μέσα. Ομορφιά! Μα, αν δεν υπάρχει μάτι να το δει, είναι ομορφιά;» έλεγε με νόημα ο Λουντέμης. Το έργο περιγράφει με τρόπο συμπυκνωμένο τα άσχημα μονοπάτια στα οποία οδηγείται ο άνθρωπος λόγω της μισαλλοδοξίας, της τυφλής υπακοής σε διαταγές και της αμάθειας.

Στην παράσταση τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος και Στέλιος Γεράνης.