Σάλος προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφορικά με την παραχώρηση Αρχαιολογικών Χώρων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με σκοπό την εμπορική αξιοποίησή τους από ιδιώτες. Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου μέρες, όταν κάποιοι υπάλληλοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων στα Χανιά διαβάζοντας τη λίστα των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΤΑΔ, διαπίστωσαν με έκπληξη πως σε αυτήν περιλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο Ελ.Βενιζέλος, τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, το Φρούριο Φιρκά και πολλά άλλα μνημεία του νομού.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στα Χανιά, ενώ μέσα σε λίγη ώρα ενημερώθηκαν όλοι οι Πολιτειακοί παράγοντες της περιοχής. Η συνέχεια δόθηκε στη Αθήνα, όπου τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Μας ενημέρωσαν κάποιοι δημοσιογράφοι από την Κρήτη και το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να διαβάσουμε προσεκτικά τον Ιδρυτικό Νόμο της ΕΤΑΔ, ο οποίος όπως διαπιστώσαμε αναφέρει πως η κυριότητα όλων των Ακινήτων του Δημοσίου μεταβιβάζεται στην εταιρία πλην κάποιων εξαιρέσεων. Προχωρήσαμε σε καταγγελία και το ΥΠΠΟ στην αρχή μας κατηγόρησε για κινδυνολογία και face news αλλά μετά βγήκε η διοίκηση της εταιρείας και παραδέχτηκε πως κάποια πράγματα δεν τσεκαρίστηκαν καλά. Δεν ανησυχούμε για την παραχώρηση της κυριότητας των μνημείων. Αυτό το κατάλαβαν και έκαναν πίσω.  Όμως συνεχίζει να υφίσταται σύγχυση με την παραχώρηση της διαχείρισης. Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο 196 του Ιδρυτικού Νόμου, βλέπει ότι των εξαιρουμένων από την παραχώρηση κυριότητας ακινήτων η διαχείριση μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ. Μόνο την κυριότητα στερούνται, η διαχείριση όμως περνάει για όλα. Και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Είναι ευθέως αντισυνταγματικό. Και αυτό αλλάζει μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση» αναφέρει στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ο Γ.Γραμματέας του ΣΕΑ κ. Βάκουλης.

Η ΕΤΑΔ έκανε λόγο για «λάθος που θα διορθωθεί» και με ανακοίνωσή της, απέδωσε το λάθος στα ελλιπή στοιχεία που έλαβε από το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αναφερόμενος στο θέμα, τις πρώτες μέρες έλεγε πως καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ, αλλά μετά τη συνάντηση του με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την περασμένη Δευτέρα, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ομάδα εργασίας που θα εργαστεί για τον διαχωρισμό των ακινήτων που πρέπει να εξαιρεθούν από τη λίστα του ΕΤΑΔ.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά λόγω του ότι μετράει μόλις ένα μήνα από την τοποθέτησή της στο Υπουργείο δεν γνώριζε το θέμα. «Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω» είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική εκπομπή αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για τις αντιδράσεις του ΣΕΑ χαρακτηρίζοντας τις «φασαρία για το τίποτα». Ωστόσο όταν ενημερώθηκε αρμοδίως, δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση θωρακίζοντας θεσμικά εν γένει όλη την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.