Πέρυσι ενθουσίασε το κοινό λόγω του θέματος που παρουσιάζει, της σκηνοθετικής σπιρτάδα του, αλλά και του έντονου ρεαλισμού που αναβλύζει. Φέτος ξεκίνησε πάλι στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου στο Μεταξουργείο και είναι έτοιμο να ξαναθυμίσει τις παλιές καλές εποχές που τα παιδιά έβγαιναν στις γειτονιές και έπαιζαν, καθώς είναι ένα από τα ωραιότερα έργα που έχουν γραφτεί για τη μνήμη και τις αναμνήσεις.

Ο λόγος για το έργο «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, μια σύγχρονη κωμωδία που εστιάζει στην ανάμνηση της παιδικής ηλικίας και σε όλα τα μετέπειτα γεγονότα της ζωής που καθορίζονται από αυτήν. Ένα καλογραμμένο νεοελληνικό κείμενο με καθαρή ματιά, μαύρο χιούμορ, και γρήγορους ρυθμούς.

Μέσα από την ιδιοφυή πλοκή του συγγραφέα βλέπουμε στη σκηνή έξι φίλους γύρω στα σαράντα, που μαζεύονται, μια φορά τον μήνα, για ένα μπασκετάκι σε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην οδό Ελληνορώσσων της Αθήνας.

Έχουν σκοπό να παίξουν μαζί όπως στα μαθητικά τους χρόνια και μετά να πιούν μπύρες, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα φέρνουν στο προσκήνιο παλιά τους απωθημένα και ανταγωνιστικές σκέψεις δοκιμάζοντας τα όρια της φιλίας. Άραγε ο χρόνος καταφέρνει να γιατρεύει όλες τις πληγές; Είναι το κύριο ερώτημα που προσπαθεί να απαντηθεί μέσα από τη ζύμωση απόψεων των έξι φίλων.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης καταφέρνει να μεταδώσει την ένταση και την ατμόσφαιρα ενός κανονικού αγώνα μπάσκετ στο κοινό, το οποίο παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Από την άλλη η σκηνογράφος Ηλέκτρα Σταμπούλου στήνει στη σκηνή ένα κανονικό γήπεδο μπάσκετ τονίζοντας ακόμα περισσότερο την παιδικότητα των ηρώων του έργου, που ουσιαστικά είναι παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, αλλά έχουν ακόμα ανοιχτές πληγές.

Στην παράσταση που παίζεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Κώστας Φυτίλης, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.