Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν ψευδείς ειδήσεις που ήθελαν τον Τομ Χανκς και την σύζυγό του να συμμετέχουν σε υποτιθέμενη εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα για βράβευση του χολιγουντιανού ηθοποιού για την προσφορά του στην Ελλάδα.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ψευδώς ότι το ζεύγος δωρίζει 1 εκατ. ευρώ για τις αρχαιολογικές εργασίες στο νησάκι Δεσποτικό που βρίσκεται κοντά στην Αντίπαρο.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την υποτιθέμενη βράβευση του Τομ Χανκς το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (ΕΙΠΔ), το οποίο φέρεται ως διοργανωτής της εκδήλωσης, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διερεύνηση του ζητήματος.

«Με πρωτοβουλία του ΕΙΠΔ διεξάγεται έρευνα με τις ελληνικές αρχές για να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός και συγκεκριμένα η εκπρόσωπός του κυρία Άντα Ηλιοπούλου έπεσε θύμα εξαπάτησης από δήθεν εκπρόσωπο του κυρίου Χανκς, καθώς επίσης και κατά πόσον τα έγγραφα που ο οργανισμός έχει στη διάθεσή του είναι αυθεντικά ή όχι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού. Διευκρινίζεται επίσης, ότι «η είσοδος στην εκδήλωση είχε εξαγγελθεί ότι είναι δωρεάν και όχι επί χρήμασι όπως εσφαλμένα δημοσιεύτηκε».

Προηγήθηκαν διαψεύσεις για τα περί βράβευσης και παρουσίας του στην Ελλάδα, τόσο από τον ίδιο τον ηθοποιό, όσο και από τη σύζυγό του, Ρίτα Γουίλσον.

Συγκεκριμένα, ο Τομ Χανκς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ψευδή δημοσιεύματα.

«Δεν έχω μιλήσει με κανέναν σχετικά με την πιθανότητα παρουσίας μου στην εκδήλωση. Οι διοργανωτές δεν είναι ειλικρινείς όσον αφορά την επικοινωνία μαζί μου. Προσοχή, μην παραπλανηθείτε» έγραψε στο Twitter και προσέθεσε:  «Κάποιοι ισχυρίζονται πως θα εμφανιστώ σε εκδήλωση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Πωλούνται εισιτήρια με την υπόσχεση της παρουσίας μου»,

Ο γνωστός ηθοποιός παρέθεσε μάλιστα τη σχετική πρόσκληση. Στην πρόσκληση αναφέρεται επίσης ότι θα μιλήσει στην εκδήλωση και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδας Τζέφρει Πάϊατ.

Από την πλευρά της, η Ρίτα Γουίλσον ανέφερε σε δική της ανάρτηση ότι ο ηθοποιός δεν αναμένεται να παραστεί σε καμία εκδήλωση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η πρόσκληση είναι αναληθής και πως πρόκειται περί απάτης.

Ανακοίνωση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για αν διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα:

«Με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα στον Τύπο καθώς και το tweet της κας Rita Wilson σχετικά με επικείμενη βράβευση του ηθοποιού Tom Hanks από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κάτι που διαψεύδουμε κατηγορηματικά καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη είδηση. Επιπλέον, ουδέποτε εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση όπως ανακριβώς αναφέρει μερίδα του Τύπου.

Τα παραπάνω δεν έχουν βεβαίως καμία σχέση με την εκτίμηση που τρέφουμε προς τον σπουδαίο αυτόν ηθοποιό και την προσφορά του».

ΕΙΠΔ: «Ερευνούμε αν πέσαμε θύμα εξαπάτησης»

Το ενδεχόμενο να έχει πέσει «θύμα εξαπάτησης», εξετάζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την άφιξη του Τομ Χανκς στην Αθήνα ως καλεσμένου του ινστιτούτου για φιλανθρωπικό σκοπό.

Όπως τονίζει το  Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, η παρουσία του Τομ Χανκς  για φιλανθρωπικό σκοπό με είσοδο δωρεάν και όχι επί χρήμασι, όπως ειπώθηκε, είναι μάλλον απόρροια εξαπάτησης για την οποία διεξάγεται έρευνα από τις Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την άφιξη του κυρίου Χανκς στην Αθήνα ως καλεσμένου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας για φιλανθρωπικό σκοπό με είσοδο δωρεάν και όχι επί χρήμασι όπως ειπώθηκε, δηλώνουμε ότι διεξάγεται σχετική έρευνα με τις αρχές για να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός και συγκεκριμένα η εκπρόσωπός του κυρία Άντα Ηλιοπούλου έπεσε θύμα εξαπάτησης από δήθεν εκπρόσωπο του κυρίου Χανκς, καθώς επίσης και κατά πόσον τα προσωπικά έγγραφα που ο οργανισμός έχει στη διάθεσή του είναι αυθεντικά».

Νωρίτερα ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς, έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στους «φίλους του στην Ελλάδα», αφότου η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, Ρίτα Γουίλσον, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Διπλωματίας ψεύδεται αναφορικά με την παρουσία του άνδρα της σε εκδήλωσή του.

«Κάποιος ισχυρίζεται ότι θα εμφανιστώ σε εκδήλωση στην Αθήνα, κάτι που δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ αλήθεια. Εισιτήρια πωλούνται με την υπόσχεση της παρουσίας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τομ Χανκς σε ανάρτησή του στην ίδια πλατφόρμα και ξεκαθαρίζει: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν σχετικά με την πιθανότητα παρουσίας μου στην εκδήλωση και οι διοργανωτές δεν είναι ειλικρινείς σε ό,τι αφορά την επικοινωνία μαζί μου. Προσέξτε να μην σας εξαπατήσουν».

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει κανένας φορέας που να ονομάζεται Tom Hanks Management και οποιαδήποτε δική μου υπογραφή σε συμβόλαιο δήθεν συμφωνίας είναι προϊόν πλαστογραφίας», συμπληρώνει ο πολυαγαπημένος ηθοποιός.