Η 25χρονη Μαριφάτ Ντομπλάτοβα είναι μια νέα ζωγράφος από το Τατζικιστάν που ζωγραφίζει ημίγυμνες γυναίκες με τη δική της τεχνοτροπία. Ο κόσμος την αναγνωρίζει όταν περπατάει στον δρόμο. Ωστόσο, η ίδια δέχεται απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν λαμβάνει επιχορήγηση ως καλλιτέχνης λόγω της θεματικής των έργων της. Παρόλα αυτά φέτος κατάφερε για πρώτη φορά έπειτα από τρεις προσπάθειες να εκθέσει τα έργα της που έχουν ως θέμα τις γυναίκες στη Ντουσαμπέ.

«Μου γράφουν συχνά: 'Μην ζωγραφίζει τις Τατζίκες γυμνές, είναι οι αδερφές μας, οι μητέρες μας, και δεν θέλουμε να τις βλέπουμε έτσι'. Όμως αυτές οι γυναίκες δεν είναι γυναίκες κάποιων, είναι πρώτα απ' όλα γυναίκες και δεν μπορεί κανείς να τις ιδιοποιείται», λέει η Μαριφάτ, η οποία μεγάλωσε στη Ντουσανμπέ.

Η καλλιτέχνης ζωγραφίζει εκ του φυσικού. Όλα τα μοντέλα της είναι κοπέλες που γνωρίζει. Στους περισσότερους πίνακές της απεικονίζονται ημίγυμνες, αλλά συχνά φορούν και τις παραδοσιακές τατζίκικες στολές τους.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απευθύνουν στη Μαριφάτ απειλητικά και προσβλητικά μηνύματα, γράφοντας ότι είναι δημοσιοσχετίστρια και ότι μισεί τον τατζίκικο λαό. Ωστόσο, η Μαριφάτ δεν σκέφτεται να φύγει από τη χώρα.

Όπως λέει η ίδια, από μικρή την ενέπνεαν οι απεικονίσεις στα παραμύθια της ανατολής και αυτές που κοσμούσαν τα ποιήματα του Ομάρ Χαγιάμ. Ο πατέρας της είναι μουσικός και αυτός που της είχε δωρίσει δίσκους των Beatles, ενώ η μητέρα της είναι προγραμματίστρια και κατά το παρελθόν πρωταθλήτρια στην τοξοβολία. Η Μαριφάτ είναι υπερήφανη για τους γονείς της καθώς όπως λέει «είμαι ευγνώμων στους γονείς μου επειδή με μεγάλωσαν να είμαι ελεύθερη». Έχει δύο αδερφές, μια μουσικό και μια οικονομολόγο.

Εκτός από τη ζωγραφική, η Μαριφάτ συμμετέχει και σε ένα νέο πρόγραμμα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης σε άτομα με αναπηρία. Δεν σκέφτεται δεν να φύγει από το Τατζικιστάν και ετοιμάζει ήδη τη νέα της έκθεση σε στιλ New. «Για μένα είναι σημαντικό να συνεχίσω να ζωγραφίζω. Δεν το κάνω για να βγάλω χρήματα, αλλά για να εκφρασθώ σαν καλλιτέχνης. Δεν σκέφτομαι να σταματήσω επειδή κάποιος μου έγραψε 'θα σε σφάξω'», τονίζει.